Nieuws Antwerpen Universiteit Antwerpen en Cartamundi starten productie mondmaskers op

Universiteit Antwerpen en Cartamundi starten productie mondmaskers op

Universiteit Antwerpen en Cartamundi starten productie mondmaskers op

ANTWERPEN/TURNHOUT – Universiteit Antwerpen stort zich vanaf augustus samen met het Turnhoutse speelkaartenbedrijf Cartamundi op de productie van mond- en neusmaskers voor zorgpersoneel. Daarvoor wordt een nieuwe onderneming opgericht: Medimundi. Ook worden 30 werknemers permanent in dienst genomen.

Vanaf augustus 2020 start Medimundi met de productie van FFP2 en FFP3 ademhalingsmaskers. Medimundi is een nieuwe spin-off van Cartamundi en de Universiteit Antwerpen. In consortium met de machinebouwer Cloostermans en een privé-investeerder, zal Medimundi instaan voor innovatie, de productie, de marketing en verkoop van ademhalingsmaskers. Cartamundi heeft de operationele leiding van het consortium.

Op die manier brengt Medimundi een 100% Made in Belgium oplossing voor het grote tekort aan hoogwaardige mondmaskers. Het consortium start met een basisinvestering van zo’n 3,5 miljoen euro en is van plan om te blijven investeren in internationale expansie en andere, soortgelijke producten.

David Germis, ceo Medimundi: “We zetten hierbij een belangrijke stap voor de samenleving. Net aan dit soort maskers is immers vandaag een groot tekort in de zorgsector.”

Het nieuwe Medimundi kan rekenen op de uitgebreide ervaring en de supply chain van Cartamundi. Zo levert de Turnhoutse fabrikant van kaart- en bordspellen zijn knowhow voor de aankoop en het transport van de grondstoffen, de productie en verpakking van de maskers en de levering ervan bij de klanten. Vanaf augustus rollen in Turnhout de FFP2 en FFP3 ademhalingsmaskers van de band, bestemd voor binnen- en buitenland.

Ontworpen bij Antwerpse universiteit

Het ontwerp voor de mondmaskers is van de onderzoekers van het Departement Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen. De maskers onderscheiden zich door hun draagcomfort. Ze werden volledig afgestemd op de anatomie van Europese gezichten. Een innovatieve filter- en ventieltechnologie vergemakkelijkt het ademen voor de drager.

Silvia Lenaerts © UAntwerpen.

“De maskers die nu nog in België worden gebruikt, komen van Aziatische landen, maar een Europees gezicht heeft een andere anatomie”, weet Silvia Lenaerts, vicerector valorisatie van de UAntwerpen. “De neus van Europeanen is bijvoorbeeld groter en de jukbeenderen zijn anders. Onze maskers zijn daaraan aangepast. Ze sluiten bijvoorbeeld beter aan op de neus. We gebruiken ook een zachter materiaal, waardoor er minder wrijving op de huid ontstaat.”

De firma Cloostermans uit Hamme levert de machine die de maskers zal produceren. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in de productie van industriële machines op maat.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.