Nieuws Antwerpen UNIZO biedt KMO’s tool om waarde van hun bedrijf te berekenen.

UNIZO biedt KMO’s tool om waarde van hun bedrijf te berekenen.

UNIZO biedt KMO’s tool om waarde van hun bedrijf te berekenen.

Hoeveel is mijn bedrijf waard? Dat is een vraag waar vele bedrijfsleiders mee worstelen als ze van plan zijn om hun bedrijf op korte of langere termijn te verkopen. UNIZO biedt soelaas: de werkgeversorganisatie heeft een online toepassing gelanceerd waarmee ondernemers op een snelle manier de waarde van hun kmo kunnen berekenen. De toepassing past in het actieplan van de ondernemersorganisatie om de vele kmo’s bij te staan die de de komende jaren op zoek moeten naar een overnemer.

“Het overlaten van bedrijven zal op korte termijn een serieuze uitdaging vormen” zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.  “Want een kwart van de zelfstandigen in Vlaanderen is ouder dan 55 jaar. En die 55-plussers vormen bovendien ook de snelst groeiende groep.

Eddy Laveren, professor Ondernemerschap aan de Antwerp Management School, stelt dat het gebrek aan een betrouwbare inschatting van de marktwaarde van de onderneming vaak nog een struikelblok vormt. “37 procent van de ondernemers kan de waarde van zijn bedrijf niet inschatten”, zegt Laveren. Unizo lanceert daarom een gratis webtoepassing, die ondernemers moet toelaten om op een eenvoudige manier de waarde van hun bedrijf te berekenen. Daarbij wordt automatisch gebruik gemaakt van de jaarrekeningen van de laatste drie jaren. “Door te zorgen voor realistische verwachtingen, kunnen we het mislukken van een transactie tegengaan”, zegt Eddy Laveren. Daarnaast wordt ook de website overnamemarkt.be, die al een tiental jaar bestaat, in een nieuw jasje gestoken. Op dat platform kunnen ondernemers in contact worden gebracht met kandidaat-overnemers. Bovendien wordt binnen enkele weken ook een Europees overnameplatform opgestart: Transeo Marketplace. Ook daar zullen Vlaamse ondernemers terechtkunnen wanneer ze vinden dat een buitenlandse investering tot de mogelijkheden behoort.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.