Nieuws Antwerpen Van der Wal fietst permanent op kop

Van der Wal fietst permanent op kop

Van der Wal fietst permanent op kop

fietsHet bar slechte weer van het voorjaar was ongetwijfeld niet bevorderlijk voor  de verkoop in fietsen. Met d’r nog eens een economische crisis bovenop kijkt ook Kristiaan De Belder van Van der Wal Bicycles & Spare Parts wel even bezorgd. “Het zal ongetwijfeld een minder goed jaar worden maar de huidige populariteit van de fiets en het hele fietsgebeuren zal er ons ongetwijfeld wel bovenop helpen.”

Van der Wal heeft zich als groothandel in fietsen en fietsonderdelen opgewerkt tot een van de toonaangevende bedrijven in de sector. Kristiaan De Belder nam de bekende fietsenzaak in 1992 over via een management buy-out. Van Der Wal was ooit nog opgezet als een gewone fietsenwinkel in de Antwerpse Provinciestraat. Daar kon je onderdelen kopen voor je fiets. In de jaren stillekens kon je toen nog nergens een complete fiets kopen. Je moest hem in feite zelf in elkaar steken met de onderdelen die je her en der kon kopen.

Kristiaan De Belder heeft Van der Wal in enkele jaren op een hoog echelon geplaatst. Vanuit Schelle worden topmerken als Felt, U. Scanini, Sigma en Token verdeeld. Dure merken vaak, inderdaad. Maar de hype rond de fiets is vandaag zo sterk dat mensen er veel voor over hebben om een goede fiets in huis te krijgen.Met de rage van de mountain bike en de goede kinderfiets er bovenop zat Van der Wal meteen goed. Vandaag zijn er nog zo’n 20 fietsbedrijven sterk verankerd in België. Van der Wal is er ongetwijfeld een van. In die mate dat Kristiaan De Belder in de afgelopen jaren ook een rol gespeeld heeft in de nationale federaties.

Met een omzet van 9,3 miljoen (2012) stelt de firma vandaag 17 mensen te werk. Van der Wal kijkt overigens ook al over de grenzen heen en kreeg bv. voet aan wal in Nederland, toch wel het fietsenland bij uitstek. “Wij blijven evenwel in alle opzichten een invoerder/groothandel die onderdelen levert aan de fietsenzaken en de fietsherstellers. De fietsliefhebbers zijn vandaag heel erg geïnteresseerd in onderdelen die hij op zijn fiets kan monteren. Meer rijplezier en betere prestaties worden gelinkt aan specifieke stukken. De mensen zijn overigens heel erg goed op de hoogte van wat er allemaal beschikbaar is.”

Van der Wal schuimt in dit opzicht als firma de wereldmarkt af, op zoek naar kwalitatief hoogstaande accessoires. De grote fietsenzaken contacteren Van der Wal doorgaans wel zelf maar het komt er toch ook op aan om internationale salons en beurzen te bezoeken waar exclusieve contracten kunnen afgesproken worden.

Uiteraard verdeelt Van der Wal ook fietsen. Zo heeft de firma enkele jaren terug de niche van de kinderfiets ontdekt. De kinderfiets was tot voor kort nog een item waar de producenten niet veel aandacht voor hadden. In de contacten met Studio 100 kwam Van der Wal op de markt met een eigen merk, Bike Fun.

Nog zo’n niche die Van der Wal eerder dan anderen ontdekte was de racefiets. “Wij  voeren oa. de wielen van Token in. De keramische lagers van Token hebben een biezonder lage rolweerstand waardoor elke krachtinspanning omgezet kan worden in maximaal rendement.”

Van der Wal is tevens de exclusieve agent voor de Benelux van het Amerikaanse merk Felt. Felt behoort tot de absolute top. Het gaat veelal om heel erg dure fietsen. Tot 10.000 euro per stuk. In samewerkeing met Felt heeft Van der Walt een heel eigen gamma samengeseteld waardoor de markt makkelijker kan benaderd worden zonder afbreuk te doen aan de hoge kwaliteit van het product.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.