Robbe is terecht trots op zijn eindproduct Robbe is terecht trots op zijn eindproduct, dat nog continu wordt verbeterd en meer variaties krijgt. © Jan Auman

Van garage tot chocoladeatelier: Schotenaar Robbe Hermans maakt dromen waar met eigen pralinemerk

Hermans Chocolade. Aan de naam van zijn pas opgerichte onderneming moet Robbe misschien nog wat schaven, maar met de smaak van zijn pralines zit het al helemaal goed. Het verhaal van een storingstechnieker met een passie voor chocolade en hoe wat lijkt op een gewone garage een laboratorium voor smaken kan zijn.

Geen klachten over zijn job bij medicijnenontwikkelaar Novartis. Robbe Hermans (29) moet er weliswaar op regelmatige tijdstippen – ook ‘s avonds en ’s nachts – voor naar Puurs, maar hij heeft er fijne collega’s en krijgt loon naar werk.

“Zelf pralines maken, zat al langer in mijn hoofd te spelen. Toen ik me er op een gegeven moment aan waagde, bleken de ‘manons’ in kwestie wel lekker, maar ze zagen er niet uit. Ik kreeg alleszins de smaak van het chocolatierambacht te pakken en schreef me in aan de bakkerij-afdeling van de PIVA.”

Robbe leerde snel. Hij kent nog niet alle kneepjes van het vak, maar genoeg om deze maand zijn eigen merk te lanceren. “Onze keuken werd snel te klein voor mijn experimenten. Ik heb m’n chocolademachine, weegschalen en koelapparaten samen met de voorraad cacaocallets intussen verhuisd naar een garage achterin”, toont Robbe me zijn welriekend koninkrijkje. Het pand – wat lijkt op een gewone garage – deed eerder ook al dienst voor een cateraar. Hier ga ik prettig gestoord elke dag aan de slag en tijdens het weekend ontvang ik hier eveneens m’n klanten.”

Robbe aan zijn chocolademachine. © Jan Auman

Mijnheer Praline

Bij Novartis is Robbe intussen bekend als ‘Mijnheer Praline’, maar uiteindelijk koos hij voorlopig voor de wat saaie merknaam Hermans Chocolade. Maar bij het bedenken en vervaardigen van nieuwe lekkernijen, laat de jongeman zijn fantasie wel de vrije loop gaan. “Ik verwerk allerlei andere producten in m’n pralines. Drank, maar ook pistachevulling. Die laatste dient als één van de basisingrediënten voor m’n populaire Dubai reep. Een andere publieksfavoriet is die met speculaasvulling.”

De toeloop voor de eerste verkoopmomenten was meteen gigantisch. © IF

Het openingsweekend werd een overrompeling. Robbe Hermans: “Ik was al om nog voor sluitingstijd uitverkocht. En dus ben ik ‘s nachts nog tot half drie bezig geweest voor de dag erop. En ook dan ging alles de deur uit. In totaal zijn er toen tweehonderd mensen geweest. Ik heb heel veel leuke reacties gekregen. Het is een groter succes dan ik ooit had durven dromen en ook de reacties tijdens de onlangs gehouden netwerkavond voor Schotense ondernemers, waar ik pralines bij had als proevertjes, waren lovend.”

Voorlopig werkt Robbe met twee afhaalmomenten, op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag. Hermans Chocolade is te vinden op de Leo Van Hullebuschstraat 41A in Schoten.

Een selectie van wat Hermans Chocolade vandaag al allemaal te bieden heeft. Hij maakt ook pralines met gepersonaliseerde opdrukken. © IF