Van Hool wil fabriek in Skopje al uitbreiden

filip van hool

Busbouwer Van Hool uit Koninghooikt wil zijn nieuwe fabriek in het Macedonische Skopje reeds uitbreiden. Topman Filip Van Hool sluit overigens niet uit dat Skopje op termijn zelfs groter wordt dan Koningshooikt. Macedonië zal dit jaar al 300 bussen afleveren die na inspectie in de hoofdzetel via Zeebrugge naar Amerika verscheept worden.

Toen Van Hool twee jaar geleden aankondigde dat het een fabriek ging bouwen in Macedonië veroorzaakte dat nogal wat onrust onder de werknemers in Koningshooikt. Gevreesd werd dat Van Hool op die manier zijn productie geleidelijk aan ging overbrengen naar het Oost-Europese land en dat Koningshooikt daarbij veroordeeld werd tot sluiting. In langlopende gesprekken met de vakbonden heeft de directie van de busbouwer evenwel verzekerd dat dit niet het geval zal zijn. Skopje zal altijd de goedkopere busversies van de groep bouwen terwijl Koningshooikt zal blijven instaan voor de duurdere touringcars en de specials.

Ondertussen blijkt het experiment Macedonie evenwel biezonder goed mee te vallen. In een gesprek met het financieel-economisch weekblad Trends bevestigt Filip Van Hool de uitstekende resultaten die in Skopje gerealiseerd worden. De investering van 25 miljoen euro blijkt mooie resultaten op te leveren. De 450 werknemers zijn er 40 uur per week aan de slag. Ze staan in voor het timmerwerk, het schilderen, het polieren, het lassen, de asseblage, het gieten, het spuiten en het revisioneren. Er komen geen robotten aan te pas. Na 50 dagen intensieve arbeid is een bus klaar. Hij rijdt dan in colonnes van vijf in drie dagen naar Koningshooikt waar hij gekeurd wordt vooraleer hij het schip opgaat in Zeebrugge.

Filip Van Hool steekt niet weg dat de investering in Skopje ingegeven werd door de hoge loonkosten in Vlaanderen. "Onze Amerikaanse invoerder zette ons onder druk omdat de Chinese busbouwers zoveel goedkoper waren. Er moest dus iets gebeuren. Ofwel blijf je dan zeuren over de Belgische loonkosten, iets wat wij als Vlaamse bedrijfsleiders al decennia lang doen terwijl de politiek potdoof blijft en Vlaanderen voortdurend marktaandeel in het buitenland verliest. Ofwel vat je de koe bij de horens. De keuze was simpel."

Filip Van Hool steekt niet weg dat zijn bedrijf in Macedonië met open armen ontvangen werd. In het interview met Trends vermeldt hij oa. de vrijstelling van taksen voor tien jaar en de subsidies die Macedonië investeerders aanbiedt. Vrees voor corruptie bleek niet gegrond. Macedonië geniet bovendien van Europese steun en heeft een bevoorrecht handelsstatuut met Europa. Toen Van Hool zijn investeringsproject aankondigde waren er meteen.... 8000 sollicitanten.

De Macedonische premier, Nicola Gruevski komt de fabriek in Skopje volgende week maandag officieel openen.

Van Hool realiseerde in 2013 een omzet van 470 miljoen euro. Mede door de inbreng van Skopje wordt voor dit jaar 530 miljoen euro gebudgetteerd.