Nieuws Antwerpen Stories Vanuit de coulissen: kroniek van de aangekondigde verstrenging
Antwerpen

Vanuit de coulissen: kroniek van de aangekondigde verstrenging

Niet dat er iemand ook maar enigszins verrast was bij de aankondiging dat het Overlegcomité vervroegd zou bijeenkomen voor strengere maatregelen. Het stond in de sterren geschreven, want het was haast ondenkbaar dat het bijna anderhalve maand zou duren tot begin januari vooraleer er een nieuwe vergadering zou zijn. Dat leren ons niet alleen de cijfers, maar ook de voorgaande golven en de reacties na het Overlegcomité van amper anderhalve week geleden.

“Er komen verstrengde maatregelen.” Niemand die nog uit de lucht valt bij de boodschap dat het Overlegcomité vervroegd samenkomt. Het pad was voorbereid, het stond in de sterren geschreven.

Na de aankondiging van de verstrengde coronamaatregelen anderhalve week geleden klonk er gemor. De experten hadden strengere maatregelen geadviseerd, en heel wat sectoren waren malcontent. Sommigen, zoals discotheken en feestzaaluitbaters, spraken zelfs over maatregelen die neerkomen op een sluiting zonder een sluiting te verplichten.

Maar de cijfers blijven zorgwekkend stijgen, dus wordt ook de zenuwachtigheid bij velen groot. Een gouverneur die zelf strengere maatregelen afkondigt, ziekenhuizen en huisartsen die aan de alarmbel trekken, experten die aankondigen dat er verstrengingen moeten komen.

Iedereen heeft een rondje mogen lopen om zich te profileren. Aankondigen van maatregelen die zouden genomen moeten worden. Het is toch niet te doen, en dan verwachten we dat iedereen nog kan volgen. Ook bij de vorige coronagolven kwamen de verstrengingen er trouwens niet in één keer, maar in stapjes … de politiek op zoek naar een draagvlak.

Er komen dus strengere maatregelen en zelfs het advies van de experten is weer opnieuw uitgelekt. Horeca dicht om middernacht en tafeltjes van vier, sluiting van nachtleven en verbieden van private feesten, opnieuw alleen naar de winkel, …

Afwachten of de voorspellingen ook nu weer werkelijkheid worden. Het wordt in ieder geval geen fijne periode, en dat tijdens de donkere winterperiode. Laat de kerstlichtjes maar snel komen.