Nieuws Antwerpen Vanuit de coulissen: Samen onze verantwoordelijkheid nemen

Vanuit de coulissen: Samen onze verantwoordelijkheid nemen

Vanuit de coulissen: Samen onze verantwoordelijkheid nemen

ANTWERPEN – Zwerfvuil op pleinen en langs de Scheldekaai in Antwerpen, stiekem de grens oversteken op zoek naar de net geopende terrassen in Nederland, … Het is niet meteen het toonbeeld van verantwoordelijk gedrag. En laat dat laatste nu net nodig zijn om onze economie en dus onze toekomst zo snel mogelijk enige zekerheid te geven.

Ja, de toekomst is onzeker. Veel bedrijfsleiders hebben prachtige businessplannen gemaakt en een heel traject uitgestippeld. Op amper enkele dagen tijd was het achterhaald en kon het als het ware de diepvriezer in. Weg zekere toekomst van groei en bang afwachten wat komen gaat.

Het is bijna schrikwekkend om te zien dat er in deze moeilijke periode amper faillissementen worden uitgesproken. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de huidige federale maatregelen die bedrijven onder meer beschermt tegen faillissementen. Het is dan ook zeer onduidelijk wat ons op dat gebied nog te wachten staat. Laat ons eerlijk zijn, het gaat daarbij niet enkel om de financiële, maar ook om de persoonlijke schade. Zoals Wouter Torfs onlangs nog zei in een interview: ‘het is de stilte voor de storm’.

Ondertussen wordt ook al druk gespeculeerd over de kosten die hoog oplopen. Gelukkig kan de overheid niet failliet gaan, want ze had het al in veelvoud gedaan. Maar iemand zal wel de rekening moeten betalen. Voorlopig tasten we nog in het duister wie wanneer de extra belastingen zal slikken.

Een onzeker toekomst dus. Maar we kunnen die toekomst met z’n allen wel beïnvloeden. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt tenminste.

Ondernemers doen dat, onder andere door de voorbije maanden zeer snel te schakelen. Het is prachtig om te zien hoe sommige bedrijven hun productieproces aanpassen en inspelen op de noden van de maatschappij en andere bedrijven. Ook investeren ze nu volop om ervoor te zorgen dat ze op een veilige manier aan de heropstart kunnen werken.

Maar we hebben allemaal een belangrijke verantwoordelijkheid. Niet alleen door ons aan de regels te houden, en er dus voor te zorgen dat de toekomst die wordt uitgestippeld niet moet herroepen worden, maar ook door bijvoorbeeld voor consumptie bij onze lokale bedrijven te kiezen. Op die manier steun je niet alleen die bedrijven, maar ook onze lokale economie, en dus betaal je mee voor ons systeem.

Laat ons toch ook even naar de politici kijken. Ook van hen verwachten we enige verantwoordelijkheid. Ja toch? Het is dan ook een spijtige zaak om te merken dat er een jaar na de verkiezingen nog altijd geen zicht is op een nieuwe volwaardige federale regering, laat staan dat we met zekerheid kunnen zeggen dat er geen verkiezingen aankomen. Een duidelijk toekomstperspectief met een beeld van wat ons op beleidsvlak te wachten staat, zou ons toch al meer zekerheid en duidelijkheid geven.

Als we dus met z’n allen onze verantwoordelijkheid nemen, kunnen we ongetwijfeld die onzekere toekomst aanpakken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.