Nieuws Antwerpen VDV Cleaning stoot op budgettaire problemen gemeentes

VDV Cleaning stoot op budgettaire problemen gemeentes

VDV Cleaning stoot op budgettaire problemen gemeentes

cleaningDe gemeentes halen de broeksriem aan. En dat zullen ze ook bij VDV Cleaning in Lokeren geweten hebben. VDV Cleaning is gespecialiseerd in riool- en kolkenreiniging. Omdat de gemeentelijke budgetten zwaar onder druk staan lijken er ook minder middelen ter beschikking te staan voor onderhoudswerken. In Lokeren worden de openbare aanbestedingen zorgvuldig uitgevlooid maar de betekening van nieuwe contracten blijft voorlopig uit.

VDV Cleaning is de Belgische dochter van de Nederlandse groep Vandervalk & Degroot Groep. De Nederlandse groep is net als de Belgische vestiging sterk gespecialiseerd in riolenonderhoud en kolkeninspectie. In Nederland worden daarnaast ook industriële reinigingsprojecten uitgevoerd. VDV Cleaning heeft lokale entiteiten in Lokeren, Houthalen en Aalter. Het bedrijf stelt zo’n 50 mensen tewerk en tekende verleden jaar voor een omzet van pakweg 5,3 miljoen euro.

Het degelijk onderhoud van riolen en kolken is zeker vandaag een belangrijke must. De recente overstromingen en waterproblemen hadden veel te maken met slecht onderhouden openbare infrastructuren. VDV Cleaning had zich al die jaren met hightech en geavanceerde machines opgewerkt als specialist in het schoon spuiten van riolen en kolken. Er werd daartoe zwaar geïnvesteerd. Een typische set voor rioolreiniging bestaat in dit opzicht uit twee wagens: een truck is voorzien van een hogedrukwatertank van 15.000 lieter en een debiet van 400 tot 700 liter per minuut. Om beschading aan de riolen te vermijden is de druk beperkt tot 150 bar. Een twee wagen, een vacuümtruck pompt het losgewoelde siib op en voert het af naar een recyclagecentrum.

Inzake kolkenreiniging is VDV Cleaning minstens even geavanceerd. Kolken zijn putjes met metalen roosters in de goten tussen het voetpad en de rijweg. Het zijn evenveel verzamelpunten van afval, stof en zand. Ze moeten dus goed onderhouden worden of de weg loopt bij regenval onder water. Een kolkenreiniger is een truck met een citerne en een pomp die via een slurf de kolken leegzuigt. De kolkarm wordt bediend met een joystick  en  fungeert tevens als boordcomputer om allerlei data te noteren zoals het tijdstip van de reiniging, de exacte locatie enz.

De uitbouw van die technologie heeft ertoe geleid “dat wij echt geen putjesscheppers meer zijn”, zegt general manager Jan Huygen. “Wij zijn permanent bezig met industriële innovaties. Wij werken met camerasystemen, tunnelwasmachines, afstandsbestuurde hogedruk freesmachines enz. Technologische verbeteringen die evenwel ook handenvol geld kosten.”

De budgettaire problemen bij de gemeentes zetten nu duidelijk een rem op de  expansie van VDV Cleaning. “Wij hebben het vandaag echt niet makkelijk. Wij moeten uitkijken hoe het in de komende maanden verder moet. Er liggen weliswaar nog enkele nieuwe contracten te wachten maar ze moeten dan wel betekend raken. We hebben al noodgedwongen enkele mensen moeten laten gaan, technische werkloosheid invoeren en enkele trucks verkopen. Het kan zo niet verder. We moeten hopen op een spoedige ommekeer.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.