Nieuws Antwerpen Vergunning voor grootschalig Ineos-project in Antwerpse haven

Vergunning voor grootschalig Ineos-project in Antwerpse haven

Vergunning voor grootschalig Ineos-project in Antwerpse haven

ANTWERPEN – Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft twee omgevingsvergunningen in de Antwerpse haven afgeleverd waardoor het investeringsproject Project One van het Britse chemieconcern Ineos mogelijk wordt. Het gaat om een investering van ongeveer 5 miljard euro.

Het chemieconcern Ineos wil in de Antwerpse haven investeren in nieuwe installaties voor de productie van ethyleen en propyleen. Het gaat om één van de grootste chemie-investeringen in de Antwerpse haven in decennia. Maar voor de realisatie van de twee plasticinstallaties moest wel 56 ha aan bos verdwijnen.

In november van vorig jaar kreeg Ineos al een omgevingsvergunning van de deputatie van de provincie Antwerpen voor voorbereidende werken voor Project One. Maar nadat in december door natuurverenigingen beroep werd aangetekend tegen de plannen, verschoof het dossier naar het Vlaamse niveau.

Na een (voorwaardelijk) gunstig advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie heeft Vlaams minister Demir de vergunning toegekend. “Aangezien het terrein gelegen is in havengebied, bestemd voor industrie, kan wel degelijk ontbost worden om deze extra economische activiteiten mogelijk te maken”, beslist Demir.

Compensatie en extra bos

Er zijn wel enkele belangrijke randvoorwaarden gekoppeld aan de vergunning. Zo moet Ineos niet alleen het volledige bos compenseren. Het chemieconcern engageert zich ook om daarbovenop ongeveer 10 ha extra bos te realiseren en om extra natuur te realiseren om het verlies aan koolstofopslag te compenseren.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.