Nieuws Antwerpen Verhuur je auto aan de buren

Verhuur je auto aan de buren

Verhuur je auto aan de buren

autotapazzHoe je meer rendement kunt halen uit je auto? Door hem gewoon te verhuren aan de buren. Onze auto’s staan heel vaak stil. Omdat we ze die dag niet nodig hebben. Omdat we lekker thuis met vakantie zijn. Waarom uw trouwe vierwieler dan niet gewoon uitbesteden aan anderen en er nog iets aan verdienen ook?

Tapazz is de Antwerpse start up van Maarten Kooiman die dat theoretische ideeëngoed onderhand samen met enkele enthousiastelingen helemaal uitgewerkt heeft tot een levendig project. Het bedrijf werd opgezet als een coöperatieve vennootschap (cvba) waardoor de facto iedereen kan toetreden tot het initiatief.  “Wij tellen nu al pakweg 500 leden die kunnen beschikken over 30 verschillende auto’s”, zegt Maarten Kooiman. Via Tapazz kan iedereen zijn wagen dus verhuren aan andere particulieren. De verhuurder bepaalt het tarief en Tapazz zorgt voor verzekeringen en technologische ondersteuning. Via een app kan iedereen de beschikbare wagens en prijzen zien, en meteen ook een auto reserveren. Lid worden is gratis voor huurder en verhuurder.

Oprichter Maarten Kooiman is een gedreven ondeernemer. Op zijn 12de was hij al snoep aan het kopen en verkopen. Als handelsingenieur (technologiemanagement) heeft hij zijn bedrijf mee de goede richting uitgestuurd. De opbouw van het softwareplatform liep geleidelijk maar doelgericht: “Iedereen weet dat mobiliteit een van dé uitdagingen van onze tijd is. Maar zelfs de beste mobiliteitsmaatregelen slagen er niet in om het wagenpark substantieel te verkleinen. De reden is eenvoudig: mensen zullen af en toe een auto willen gebruiken, ook al heb je nog zo’n goed openbaar vervoer. Maar net daar zit het hem: ‘gebruiken’. Dat staat niet gelijk aan ‘hebben’. Elke privaat verhuurde wagen haalt twaalf andere wagens van de baan. En de infrastructuur daarvoor is al aanwezig: die wagens bestaan al! Zo kan je natuurlijk snel een grote impact hebben.”

Tapazz gaat hard. Op de website Ondernemen in Antwerpen heet het: “Vooral in Antwerpen loopt het lekker. We zijn nu zelfs al veruit de grootste verhuurder van privéwagens in België. En dan is dit land nog een trage markt voor autodelen omdat een wagen hier als een statussymbool gezien wordt. De succesverhalen in Amsterdam en Parijs bewijzen dat het concept écht wel mooie perspectieven biedt.”

In Gent is ondertussen ook al een filiaal van Tapazz opgezet. Het bedrijf is gestart bij iMinds en is nu aan zijn eerste contracten toe. Er staan enkele auto’s ter beschikking. Ook in Brussel, Mechelen en Aarschot is het initiatief al voorzichtig van de grond gekomen. “We werken hard om alles op wieltjes te krijgen. Uiteraard zijn stedelijke omgevingen als Antwerpen en Gent een ideale voedingsbodem voor Tapazz. Maar wij gaan ongetwijfeld ook buiten de steden, op het platteland aan de slag.”

Het succes van het Tapazz-model heeft onder meer te maken met de eenvoud ervan. Alle huurders en verhuurders kunnen alles regelen met hun smartphone: van lid worden en een wagen ter beschikking stellen, tot betalen en vertrekken. Ook het feit dat niemand abonnementsgeld betaalt, neemt veel drempels weg. Daar schuilt tegelijk het grootste verschil met andere systemen.

Startup mentaliteit

Een bedrijf uit de grond stampen is niet evident. Maarten kan erover meespreken: “Ik loop al erg lang met dit idee rond. Maar mijn eerste pogingen om te starten, mislukten omdat ik niet de juiste mensen vond of omdat de focus niet scherp genoeg stond. Dat is nu helemaal opgelost. Hier in Antwerpen vond ik gemotiveerde teamleden met veel creativiteit en heel veel inzicht in hun domein. Samen met hen lukt het wél.”

De werkwijze van Tapazz is ook modern. Maarten op de website Ondernemen in Antwerpen:  “We hanteren het ROWE-principe, dat staat voor Results Only Work Environment. Of nog: niemand heeft hier vaste uren of zelfs maar een vast bureau. We maken onderling gewoon duidelijke afspraken over deadlines en targets en die volgen we tweewekelijks op. Dat werkt goed als je met gelijkgestemde mensen aan een project bouwt. En het geeft mij de luxe om in een toffe omgeving bij Idealabs te werken en te genieten van de lekkere koffie beneden.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer