zwembadbouwer

Veroordeelde zwembadbouwer laat zich failliet verklaren en doet gewoon verder

HEIST-OP-DEN-BERG, BERLARE, ZOERSEL - VDW Pools, de onbetrouwbare zwembadbouwer uit Itegem (Heist-op-den-Berg), werd door de rechtbank veroordeeld voor zijn wanprestaties. De gedupeerden die samen een rechtszaak aanspanden hebben weinig hoop om nog iets te recupereren, want kort voor de uitspraak liet hij zich failliet verklaren. Tot verbijstering van zijn schuldeisers startte hij een dag na zijn veroordeling onder een andere firmanaam al een nieuwe zaak op in vijver- en zwembadbouw en kan hij dus gewoon verder blijven doen.

Het was Marc Smits, een Zoerselaar, die op 11 januari 2022 getuigde hoe zwembadbouwer VDW Pools hem met een halfafgewerkte kuip had laten stikken. Hij betaalde 17.000 euro aan voorschotten, maar de werf lag meer stil dan dat er iets gebeurde. Finaal stelde VDW Pools dat er alleen voortgewerkt zou worden als Marc nog 24.000 euro betaalde voor de verdere afwerking. Maar omdat er door alle vertragingen een vertrouwensbreuk was, deed Marc dit niet, waarop de zwembadbouwer de boel onafgewerkt in de steek liet.

Na zijn getuigenis werd Gazet van Antwerpen nog gecontacteerd door vijf andere gedupeerden, telkens met dezelfde ervaringen. Gelukkig was er een ernstige firma uit Boom bereid om Marcs zwembad af te werken, al moest er door constructiefouten een heleboel werk opnieuw worden gedaan. Maar Marc kan inmiddels gelukkig wel zwemmen.

Thinka De Block en haar man Jimmy uit Berlare kunnen met wat geluk deze week na twee jaar miserie voor het eerst zwemmen. Ook zij maakten dezelfde lijdensweg mee als Marc met VDW Pools, maar dan nog een graad erger, omdat Thinka en Jimmy een kleine tuin hebben die meer dan een jaar volledig in een zanderige werf herschapen was.

Patroon

Samen met een groep andere gedupeerden spanden ze een rechtszaak aan. Advocaat Thierry Agten vertegenwoordigde hen. Hij herkende een duidelijk patroon. “Vertragingen, lekken, de tuin ruïneren en voorschotten innen voor werken die niet uitgevoerd worden. Je vraagt centen aan de ene, en gebruikt die dan om wat verder te werken bij de andere, zodat je ook wat tevreden klanten houdt. In de koopovereenkomst staat dat er in schijven betaald moet worden, maar hij vraagt meer dan hij mag, en zet nooit een einddatum in de overeenkomst.”

 

Het zwembad van Thinka en Jimmy dat als een werf in de steek werd gelaten, kan eindelijk afgewerkt worden. — © rr

“Op 17 mei was de uitspraak”, vertelt Thinka. “De rechter gaf ons gelijk en sprak over zware fouten. Spijtig genoeg heeft VDW Pools, dat onder CCD Management valt, zich op 2 mei failliet laten verklaren. Op 31 december 2021 werd de schuldenberg van zaakvoerder Sven V. nog begroot op meer dan 565.000 euro. Intussen zou die nog tot iets van 700.000 euro zijn opgelopen. Op 17 mei werd dus het vonnis in ons voordeel uitgesproken. En het strafste van al is dat op 18 mei deze man al een nieuwe firma heeft opgestart, terwijl hij bij ons bewezen heeft om twee linkerhanden te hebben. Het is de vierde keer dat hij na een faillissement een nieuwe zaak opstart. Wij begrijpen niet hoe dit kan in België. Hoeveel slachtoffers mag hij nog maken vooraleer hij gestopt wordt?”

Schuldenput

Thinka en haar gezin verloren iets van 32.000 euro. Ze kregen van de curator van het faillissement groen licht om hun zwembad nu verder te laten afwerken door de eerste vennoot met wie Sven samenwerkte, en die beschaamd is over de gang van zaken. “Spijtig genoeg heeft hij bijna alles moeten herdoen, want het zwembad lekte langs alle kanten.”

Troostwijk Auctions veilde intussen 82 kavels uit het faillissement van CCD Management. Het gaat om wat drainagebuizen, kruiwagens, wat rollend materieel: niets dat de enorme schuldenput kan dempen. “Omdat wij het proces wonnen, moet normaal de veroordeelde onze proceskosten vergoeden, wat op ongeveer 2.400 euro neerkomt. Wij hopen op z’n minst dit bedrag te recupereren, maar zelfs dat is niet zeker.”

Thinka heeft beslist om het los te laten en vooruit te kijken, “anders word je er ziek van. Ik was zwanger op het moment dat hij ons zo liet stikken en kreeg er zelfs harde buiken van. Zijn familie werkt mee in zijn bedrijf. Ik begrijp niet hoe zij hem niet stoppen, wetende dat hij zoveel gezinnen in de miserie stort. Maar hij heeft geen schuldinzicht.”

Gefailleerden kunnen in principe een nieuwe handelsactiviteit opstarten. Toch kan de rechter dit verbieden als blijkt dat je door een grove fout hebt bijgedragen tot het faillissement. “Waarschijnlijk heeft hij zich er weer goed kunnen uitpraten. Bij ons stak hij het op vertragingen door corona, de prijzen van bouwmaterialen die ineens verdubbelden, stukken en onderdelen waar hij niet meer aan geraakte. Hij had altijd wel een uitleg klaar, en de rechtbank zal hem nu ook gevolgd zijn.”

Dwingend en intimiderend

De zwembadbouwer kon dwingend en intimiderend uit de hoek komen als de klanten reclameerden. “Op een gegeven moment vroeg hij weer een voorschot”, zegt Thinka. “Ik heb toen gezegd dat ik wel wou betalen, op voorwaarde dat we het aangekocht materiaal ineens met mijn camionette zouden opladen en naar onze werf vervoeren, zodat ik zeker wist dat het voor de afwerking van ons eigen zwembad bestemd was, en niet voor anderen gebruikt zou worden. ‘Nee, zo marcheert dat niet’, weigerde hij. Intussen zagen wij op zijn Facebookpagina hoe hij zelf een poolhouse voor zichzelf bouwde en naar Disneyland ging, waarschijnlijk dus met onze centen.”

Het enige goede is dat haar kinderen vanaf deze week kunnen zwemmen, na bijna twee jaar op een put in de hof te hebben gekeken en veel gezeur.

Waarom ze als gezin uit Oost-Vlaanderen met een Kempens bedrijf in zee gingen destijds? “Door de goede recensies op internet. Wisten wij veel dat hij die allemaal zelf schreef en de negatieve recensies verwijderde.”

De advocate van VDW Pools konden we niet bereiken. In januari – zij wou niet met naam geciteerd worden – verdedigde zij haar cliënt met de stelling dat er geen einddatum in de contracten stond en hem dus niets verweten kon worden. Op de Facebookpagina van VDW Pools die nog online staat, laten de gedupeerden alvast blijken wat zij van de praktijken vinden.