Nieuws Antwerpen Vers kapitaal voor Antwerpse Smart-Crab

Vers kapitaal voor Antwerpse Smart-Crab

Vers kapitaal voor Antwerpse Smart-Crab

Drie business angels van Business Angels Netwerk (BAN Vlaanderen) stappen met hun jarenlange ervaring aan boord van de Antwerpse start-up Smart-Crab. Thomas Vanagt, Peter Vandeputte en Jos Simons brengen samen met de oprichters 80.000 euro vers kapitaal in. Smart-Crab ontwikkelt technologie die de nichemarkt van de krabbenvisserij wereldwijd een flinke duw in de rug zal geven.

Smart-Crab werd begin vorig jaar opgericht door Bavo Coeman en Bas Bodénan. De jonge ondernemers zagen een opportuniteit in de niche van de krabbenvisserij.

Oprichter en business developer Bavo Coeman: “Krabben vissen is gevaarlijk en zwaar werk dat lijdt onder krimpende marges en stijgende kosten. Het is al heel lang geweten dat het gebruik van licht tijdens de vangst de opbrengst drastisch kan verhogen. Er bestond tot voor kort nauwelijks wetenschappelijk onderzoek en het ontwikkelen van lichttechnologie die bestand is tegen zeer grote dieptes waarop krabben gevangen worden, is allerminst evident. Wij zijn begonnen met de ontwikkeling van een slimme, oplaadbare lichtbatterij die bruikbaar is voor visgronden over de hele wereld.”

De ondernemers trokken begin 2020 een eerste keer naar BAN Vlaanderen en werden aangemoedigd om een prototype te ontwikkelen. Dealguide Patrick Van Roey slaagde erin om het contact met geïnteresseerde business angels ondanks de lastige COVID-omstandigheden, warm te houden. Eind december leidde dit tot een overeenkomst. Onder hen marine bioloog Thomas Vanagt, die de sector kent en al enkele maanden adviseur is bij Smart-Crab.

Smart-Crab zal de middelen nu aanwenden om de technologie rijp te maken voor commercialisering op grote schaal. Naast de instap van de business angels, kan de jonge Antwerpse onderneming ook rekenen op andere steun. Zo werd het bedrijf geselecteerd voor IusStart van KULeuven en kon het genieten van een starterspakket internationalisering van Flanders Investment and Trade.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.