Video. Afval is de basis van een nieuw product

Op dinsdag 5 oktober vond het Sustainable Stories evenement van Made In plaats. Een 70-tal ondernemers gingen in debat rond een aantal duurzaamheidsthema’s. In een aantal korte video’s krijg je een kijk op de 7 stellingen die de aanwezigen voorgeschoteld kregen.

‘Afval is de basis van een nieuw product’ was de vierde stelling waarover de aanwezige ondernemers in debat gingen. De bedoeling was om samen met hun tafelgenoten tot een consensus te komen en zich akkoord of niet akkoord te verklaren met de stelling. Een mening vormen over deze stelling bleek erg afhankelijk van de sector waarin de aanwezigen actief zijn.

“Als we gebouwen ontwerpen moeten we nadenken over hoe we die in de toekomst kunnen hergebruiken.”

Alexandre Huyghe – Re-vive

Om deze stelling een beetje te kaderen:

De recyclagegraad van afval in ons land steeg snel van 19% in 1995 tot ongeveer 50% in 2000. Sinds 2000 steeg die tot 57% in 2007 en viel daarna terug tot 55% in 2019. Dat is nog steeds boven het Europese gemiddelde, maar in de EU is er een stijgende trend, terwijl die in België stabiel is. In 2018, zijn er maar vier landen die het beter doen dan België (Duitsland, Slovenië, Oostenrijk en Nederland), maar België is twee plaatsen verloren sinds 2014.
Er zijn een aantal opmerkelijke en lovenswaardige initiatieven. Ik denk aan HNST jeans die nieuwe jeansbroeken maken van oude jeansbroeken en daarbij duizenden liters water besparen. Of een bedrijfje dat koffiegruis inzamelt om er oesterzwammen op te kweken.