Nieuws Video: Bedrijfsgebouwen moeten energieneutraal zijn

Video: Bedrijfsgebouwen moeten energieneutraal zijn

Video: Bedrijfsgebouwen moeten energieneutraal zijn

Op dinsdag 5 oktober vond het Sustainable Stories evenement van Made In plaats. Een 70-tal ondernemers gingen in debat rond een aantal duurzaamheidsthema’s. In een aantal korte video’s krijg je een kijk op de 7 stellingen die de aanwezigen voorgeschoteld kregen.

‘Bedrijfsgebouwen moeten energieneutraal zijn’ was de vierde stelling waarover de aanwezige ondernemers in debat gingen. De bedoeling was om samen met hun tafelgenoten tot een consensus te komen en zich akkoord of niet akkoord te verklaren met de stelling. Met heel wat ondernemers uit de bouw- en immosector rond de tafel zorgde deze stelling voor heel wat stof tot discussie.

“Ik denk dat iedereen wel wil dat bedrijfsgebouwen energieneutraal zijn maar de vraag is of we dat moeten verplichten.”

Jan Goossens – Aquafin

Om deze stelling een beetje te kaderen:

Ik meen te mogen zeggen dat de meeste bedrijven inspanningen doen op dit vlak. Het wordt steeds moeilijker om een magazijn te vinden zonder zonnepanelen op het dak. Maar is dat genoeg?
De bouwsector is een van de grootste energieverbruikers van de EU, en zorgt voor meer dan één derde van de totale emissies in de EU. Dat komt vooral door verouderde gebouwen die onvoldoende geïsoleerd zijn en slecht presteren op het vlak van energieverbruik.
Jaarlijks wordt slechts 11% van het bestaande gebouwenbestand in de EU gerenoveerd en zelden wordt daarbij echter de energieprestatie van het gebouw aangepakt.
Moeten we bedrijven verplichten om hun gebouwen volledig energieneutraal te maken? En zo ja, dan enkel bij nieuwbouw of ook voor bestaande gebouwen?

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.