Nieuws Video. Er moeten quota komen voor meer vrouwen in bestuursraden

Video. Er moeten quota komen voor meer vrouwen in bestuursraden

Elke Jeurissen - Inclusive Leadership Expert

Video. Er moeten quota komen voor meer vrouwen in bestuursraden

Op dinsdag 5 oktober vond het Sustainable Stories evenement van Made In plaats. Een 70-tal ondernemers gingen in debat rond een aantal duurzaamheidsthema’s. In een aantal korte video’s kreeg je de voorbije weken een kijk op de 7 stellingen die de aanwezigen voorgeschoteld kregen. Vandaag de laatste stelling uit deze reeks.

‘Er moeten quota komen voor meer vrouwen in bestuursraden’ was een van de stellingen waarover de aanwezige ondernemers in debat gingen. De bedoeling was om samen met hun tafelgenoten tot een consensus te komen en zich akkoord of niet akkoord te verklaren met de stelling. De aanwezige vrouwen stonden hun mannetje bij dit thema. Dat leidde soms tot pittige discussies.

 

“Diversiteit leidt tot betere besluitvorming, betere financiële resultaten en meer relevante innovatie.”

Elke Jeurissen – Inclusive leadership expert

Om deze stelling een beetje te kaderen:

Wel, zo’n quota is er al sinds 2011. Tenminste… voor beursgenoteerde bedrijven. In de wet staat dat de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven voor minstens een derde uit vrouwen moeten bestaan.
De kieslijsten in ons land moeten al sinds 1994 uit evenveel mannen als vrouwen bestaan.
Maar als je denkt dat ons land een van de beste leerlingen van de klas is dan kom je bedrogen uit. Tien jaar geleden stond België nog op de 14de plek in de wereld als het gaat over gendergelijkheid. Maar begin 2020 stonden we nog maar op de 27ste plaats. Het World Economic Forum geeft ons land eind 2019 een cijfer van 0,75 (Het cijfer 1 staat voor een volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen).
Zelfs in 2020 verdienden mannen in dezelfde functie gemiddeld nog steeds 20% meer dan vrouwen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.