Nieuws Video. Het is niet realistisch om de kerncentrales te sluiten

Video. Het is niet realistisch om de kerncentrales te sluiten

Video. Het is niet realistisch om de kerncentrales te sluiten

Op dinsdag 5 oktober vond het Sustainable Stories evenement van Made In plaats. Een 70-tal ondernemers gingen in debat rond een aantal duurzaamheidsthema’s. De komende dagen brengen  we een aantal korte video’s over de 7 stellingen die de aanwezigen voorgeschoteld kregen.

‘Het is niet realistisch om de kerncentrales te sluiten’ was de tweede stelling waarover de aanwezige ondernemers in debat gingen. De bedoeling was om samen met hun tafelgenoten tot een consensus te komen en zich akkoord of niet akkoord te verklaren met de stelling. Niet gemakkelijk in dit geval…

“Iedereen voelt intuïtief aan dat het sluiten van kerncentrales, en ze vervangen door gascentrales, niet de manier is om minder CO2 uit te stoten.”

Kris Remels – Luminus

Om deze stelling een beetje te kaderen:

Momenteel wordt 39 % van onze energie geproduceerd door kerncentrales, 34% door gascentrales, 21% is hernieuwbare energie uit zonnepanelen, windturbines en biogas. De rest van onze elektriciteit importeren we uit het buitenland.
Als alle kerncentrales dicht zijn moeten we een alternatief hebben voor die 39%. Momenteel ziet het er naar uit dat dat gascentrales zouden worden. Gascentrales die in tegenstelling tot kerncentrales wel CO2 uitstoten. Bovendien gaan die gascentrales bijna nooit op volle kracht draaien. De vraag blijft dan ook wie gaat daar in investeren. Ik vrees dat wij allemaal een beetje zullen helpen daarbij via hogere energierekeningen. Anderzijds zou een sluiting van de kerncentrales ook een boost kunnen betekenen voor investeringen in groene energie. Een moeilijke keuze…

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.