Video. We moeten meer inzetten op producten ‘Made in Belgium’

Op dinsdag 5 oktober vond het Sustainable Stories evenement van Made In plaats. Een 70-tal ondernemers gingen in debat rond een aantal duurzaamheidsthema’s. In een aantal korte video’s krijg je een kijk op de 7 stellingen die de aanwezigen voorgeschoteld kregen.

‘Afval is de basis van een nieuw product’ was een van de stellingen waarover de aanwezige ondernemers in debat gingen. De bedoeling was om samen met hun tafelgenoten tot een consensus te komen en zich akkoord of niet akkoord te verklaren met de stelling.

“Er is een maar… Het is niet omdat een product uit België komt dat het daarom het meest duurzaam is.”

Philippe Weiler – LIDL

Om deze stelling een beetje te kaderen…

Ik meen te mogen zeggen dat de coronacrisis op dat vlak een aantal dingen scherper heeft gesteld. We zijn ons bijvoorbeeld allemaal meer bewust geworden van waar ons voedsel komt. De vraag naar lokale producten was nog nooit zo groot. Bij de hoevewinkels en aan de zelfoogstvelden staan de mensen aan te schuiven. Ook de lokale handelaars konden het afgelopen anderhalf jaar op onze steun rekenen. De vraag is: gaat dat allemaal blijven? Want tegelijkertijd hebben we ook veel meer dingen besteld via internet. Ik durf ervan uit te gaan dat we ons daarbij niet altijd hebben afgevraagd waar en in welke omstandigheden dat geproduceerd werd.