Nieuws Antwerpen Vier kandidaat-overnemers voor Sati

Vier kandidaat-overnemers voor Sati

Vier kandidaat-overnemers voor Sati

satiEr zijn nu toch vier kandidaat-overnemers voor het failliete onderhoudsbedrijf Sati in de haven van Antwerpen. Sati werd eerder door de rechtbank van koophandel failliet verklaard. 60 mensen verloren er hun job. De onderneming voert aan het Albertdok onderhoudswerken uit op spoorwegwagens en treinwielen.

“Er zijn intussen inderdaad gesprekken met vier kandidaten om een doorstart te maken”, zegt Marc Kips, een van de drie aangestelde curatoren. “Er moeten nog een aantal zaken gebeuren, maar als het kan willen we toch deze week een doorstart proberen te maken.”

Afhankelijk van de plannen van de overnemer, wordt volgens Kips mogelijk ook minstens een deel van het personeel overgenomen. De curator voerde vrijdag nog gesprekken met het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen over de concessie voor het haventerrein waarop Sati ligt.

Dat de kans op een doorstart en een overname van althans een deel van het personeel groter wordt, noemt ABVV-secretaris Wim Leyzen alvast goed om horen. De bonden roepen het personeel overigens op om dinsdag samen te komen voor een stand van zaken en het opmaken van de schuldvorderingen. Sati had 12 bedienden en 43 arbeiders in dienst.

Sati zat tot voor kort bij de Nederlandse groep Shunter van Ronald Smits. De groep heeft nog twee vestigingen in Rotterdam en Roozendaal. Shunter had het noodlijdende Sati in 2010 overgenomen en een doorstart gerealiseerd. In dit opzicht werden ook verscheidene werknemers van Opel in dienst genomen.

Sati werd destijds in 1924 opgericht en had zich al die tijd vanuit de haven van Antwerpen geprofileerd als een geavanceerd onderhoudsbedrijf. Omdat de Belgische NMBS op een bepaald moment ook onderhoudswerken begon uit te voeren op de eigen treinstellen en bovendien ook voor derden ging werken kwam Sati zwaar onder druk. De eigenaar Cobelfret schoof het bedrijf eerst door naar Shunter maar ook de Nederlanders konden de zaak niet redden. In 2012 stond een verlies van 173.000 euro in de boeken, in 2013 was dat opgelopen tot 689.000 euro. De omzet daalde in diezelfde periode van 6,4 miljoen euro naar 4,5 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.