blur-bottle-bright-building-273238-min

Vier tips voor een comfortabele thuiswerkplek in tijden van corona

De ene is het gewend om regelmatig thuis te werken, voor de andere is thuiswerk eerder onbekend terrein. Machteld Van de Woestyne, preventieadviseur ergonomie bij Attentia, geeft vier tips voor thuiswerk in tijden van corona. Ze komen ook voor in de gratis brochure van Attentia voor een comfortabele thuiswerkplek.

“Door de uitbraak van het coronavirus zijn veel mensen plots verplicht om vanuit hun woonkamer, keuken of slaapkamer aan de slag te gaan”, stelt Machteld Van de Woestyne van HR- en well being specialist Attentia. Daarom is het belangrijk om ook thuis over ergonomie na te denken want intensief beeldschermwerk kan leiden tot rug-, nek- of oogklachten.  “Thuiswerk zit al enkele jaren in de lift, maar slechts weinig medewerkers beschikken over een professioneel ingericht thuiskantoor.”

Gelukkig is het, volgens Machteld Van de Woestyne, niet moeilijk om een werkplek te creëren die zo nauw mogelijk aansluit bij de ideale omstandigheden van op kantoor. Met deze tips richten ook uw medewerkers een comfortabele werkomgeving bij hen thuis in.

Tip 1. Kies een goed plekje om te werken

Een tafel en een stoel, meer lijkt niet nodig om te kunnen werken. “Toch blijft u best wat langer stilstaan bij de keuze van uw werkplek”, oppert ze. “Voor beeldschermwerk is een ruimte met een temperatuur van 21 tot 23 graden Celsius aangeraden. Zorg ook dat u de werkruimte voldoende kunt verluchten.”

Net zoals op kantoor is het aangenamer werken wanneer er een raam in de buurt is. “Plaats de werktafel bij voorkeur loodrecht tegenover het venster en vermijd dat u met het gezicht of de rug naar het raam zit. Ga ook best niet rechtstreeks onder een lamp zitten, maar zorg wel dat u over voldoende licht beschikt”, raadt de ergonoom van Attentia aan.

Thuis loopt u het risico om snel afgeleid te zijn. Probeer daarom, indien mogelijk, werk en privé van elkaar te scheiden, raadt ze aan. “Ga bijvoorbeeld niet in de woonkamer zitten als de kinderen daar de hele dag rondlopen. Maak desnoods goede afspraken met huisgenoten zodat u rustig kunt werken.”

Tip 2. Kies een goede stoel

Op kantoor beschikt iedereen normaal over een goed afgestelde stoel waarmee u een comfortabele houding kan aannemen.  Thuis ligt dat natuurlijk minder voor de hand. “In het slechtste geval gaan medewerkers gewoon op een keukenstoel zitten. Het spreekt voor zich dat deze stoelen niet gemaakt zijn om onze rug een volledige werkdag te ondersteunen.”

Pik er daarom de meest comfortabele en stabiele stoel uit. Hierbij heeft Van de Woestyne deze richtlijnen:

- Uw voeten moeten plat op de grond steunen. Is uw stoel niet in hoogte verstelbaar, voorzie dan best een goede voetsteun. Bijvoorbeeld door één of meerdere boeken op elkaar te leggen.

- Een stoel die u langdurig gebruikt, moet zich zoveel mogelijk aan de vorm van je rug aanpassen. Een lendensteun, bijvoorbeeld een kussen, zal de kromming in de onderrug mee ondersteunen en het bekken lichtjes naar voor kantelen.

- Stoel en tafel moet zodanig opgesteld zijn dat u op ellebooghoogte kunt werken. Is de tafel te laag, probeer ze dan te verhogen.

- Werk bij voorkeur aan een grote tafel: minstens 120 centimeter in de breedte en 80 centimeter in de diepte. Zorg ervoor dat het werkoppervlak leeg is, zodat u die plaats volledig kunt benutten.

- Het is belangrijk voor onze rug dat we niet de hele dag in dezelfde houding zitten. Zorg dus dat er voldoende bewegingsruimte voor de stoel is. Ook onze voeten en benen moeten veel vrije ruimte onder de tafel hebben.

Tip 3. Denk aan de positie van het beeldscherm

De meeste medewerkers zullen net zoals op kantoor ook thuis een hele dag met een computer werken. “Daarom is een goede plaatsing van scherm, toetsenbord en muis heel belangrijk”, benadrukt Machteld Van de Woestyne van Attentia. En ze heeft deze suggesties:

- Ga recht tegenover het beeldscherm zitten, zodat u niet voortdurend met de nek hoeft te draaien. Uw ogen moeten zich ter hoogte van de bovenrand van het scherm bevinden, terwijl het midden van het scherm zo’n 15 graden lager zit. Wie een bril met multifocale glazen draagt, zet het scherm iets lager om dezelfde hoofdhouding te bekomen.

- Wie een extern beeldscherm heeft, maakt daar zeker gebruik van. Idealiter vormen het toetsenbord en het scherm geen geheel, zoals dat bijvoorbeeld bij een laptop wel het geval is. Het toetsenbord moet zo plat mogelijk voor u uit liggen. Zorg er voor dat het steunvlak stabiel genoeg is.

- Gebruik een muis die goed in de hand ligt en die u vlak naast het toetsenbord kunt plaatsen. Op die manier bevinden pols en hand zich in een neutrale positie.

Tip 4. Blijf genoeg bewegen

Thuis zijn er geen collega’s die voor afleiding zorgen, maar dat betekent niet dat we zonder pauzes moeten doorwerken. “Bovendien hebben we doorheen de werkdag ook wat beweging nodig. Langdurig zitten kan tot allerlei medische problemen leiden”, aldus Van de Woestyne die deze tips oppert:

- Het loont om iedere 30 minuten heel even te bewegen. Het is ook mogelijk om zittend en staand werk af te wisselen. Als de kinderen in huis zijn, is dit misschien de ideale manier om hen wat aandacht te schenken.

- Maak tijdens de middagpauze een korte wandeling of ga even de tuin in. Het is bewezen dat de opname van natuurlijk licht rond de middag heel bevorderlijk is voor de nachtrust.

- De verleiding is groot om tijdens een korte break langs de koelkast te lopen. Zorg vooral voor gezonde tussendoortjes en probeer ook niet meer koffie te drinken dan op kantoor. Drink zoveel mogelijk water.

Tot slot, raadt Van de Woestyne aan, kan u beweging stimuleren door op regelmatige tijdstippen een paar oefeningen te doen. “Zo gaat u de langdurige belasting van nek en rug compenseren. Bijvoorbeeld door het zitvlak naar voor te duwen, de nek heen en weer te bewegen, draaibewegingen met uw pols te maken, en te stretchen door uw schouders met de armen naar achteren te trekken.”

Gratis brochure van Attentia met nog meer praktische tips en oefeningen:

Download de gratis brochure van Attentia  met tips én een handige checklist voor uw medewerkers om hun thuiswerkplek zo comfortabel mogelijk in te richten.