INNOVATION Cas Vervaeren van RTC Antwerpen en Els Alaerts van Mtech+ Antwerpen bij een robotarm die een van de scholen ontwikkelde. — © Hans Otten

Vierde editie ‘Bring Innovation To Life’

Vijftien scholen uit de provincie Antwerpen namen het voorbije jaar deel aan ‘Bring Innovation To Life’, een project om onderwijs en de bedrijfswereld nauwer bij elkaar te brengen door de nieuwste technologieën beschikbaar te maken.

De Innovatiecampus in Geel vormde vrijdag het decor voor de apotheose van Bring Innovation To Life, waarvan deze vierde editie zich op de technologie in de haven toespitst. Vijftien scholen werkten een heel schooljaar een eigen innovatief project uit, waarvan acht het in Geel het resultaat aan hun leeftijdsgenoten tonen.

Het project richt zich heel specifiek op leerlingen (en hun leerkrachten) van de derde graad elektromechanica, want zij staan weldra voor de keuze om verder te studeren of effectief aan het werk te gaan.

Bedrijfswereld

“Die scholen proberen natuurlijk in hun opleidingen zo nauw mogelijk aan te sluiten bij de realiteit in de bedrijfswereld”, zegt adjunct-directeur Cas Vervaeren van Regionaal Technologisch Centrum (RTC) Antwerpen, dat Bring innovation To Life samen met Mtech+ Antwerpen organiseert. “Maar de technologie in de bedrijven evolueert zo snel dat de scholen niet kunnen volgen. Voor hen is het ook te duur om zelf al die innovaties in huis te halen. Met dit project leveren wij alle informatie, technologie en materialen aan om daarmee een jaar lang aan de slag te gaan.”

Uitdagen

Binnen het thema van de haven ontwerpen de deelnemende scholen elk een eigen product, van een portaalkraan over een drone tot een robotarm. “Het doel is hen uit te dagen om zich op onbekend terrein te wagen en zo bij te leren”, zegt Vervaeren. Naast het toonmoment zijn er ook workshops rond waterstof, drones of 3D-printen.

Competenties

Mtech+ Antwerpen richt zich als loopbaanfonds op de metaal- en technologische industrie. “Dat zijn vooral maakbedrijven”, zegt Els Alaerts van Mtech+ Antwerpen. “Daar zitten grote bedrijven als DAF Trucks, Volvo of Alcatel Lucent tussen, maar 80% van onze bedrijven zijn toch kmo’s. Eigenlijk zijn RTC en Mtech+ Antwerpen een soort cement tussen het onderwijs en die bedrijven.”