Vijf topingenieurs bouwden eilanden in Dubai en Qatar, en starten nu met internationaal adviesbureau

Al wie met ambitieuze bouw -en infrastructuurplannen zit, kan voortaan beroep doen op het gloednieuwe adviesbureau Inframara. De vijf bezielers zijn niet van de minste. We spraken met Jasper Verstreepen, een van de weinige Kempenaars die Wereldbank-adviseur en eilandenbouwer op zijn cv mag zetten. "We hebben fantastische bouwbedrijven in België, maar er kunnen heel wat zaken anders."

Wie een kijkje neemt op de site van Inframara botst op afbeeldingen van de Amerikaanse Hooverdam en de kunstmatige eilanden van Dubaï. "Niet toevallig", vertelt Jasper. "Een van onze teamleden, David Kinlan, heeft meegewerkt aan Palm Jumeirah. De iconische Hooverdam is een constructie die ons erg heeft geïnspireerd."

Kenners van het Sanskriet herkennen in de naam van het nieuwe bedrijf het woord infrastructuur in combinatie met 'amara', wat staat voor eeuwig en standvastig. Jasper is als medeoprichter van Inframara niet aan zijn proefstuk toe. Als expert bij DEME en Rent-a-Port - allebei dochterbedrijven van Ackermans & van Haaren - bouwde hij mee aan een kunstmatig eiland voor de kust van Qatar en aan havens en industrieterreinen in Vietnam. Vanuit zijn thuisbasis in Mexico werkt hij als consultant voor de Wereldbank. "Mexico, Colombia, Benin, India... Ik heb ondertussen al heel wat van de wereld mogen zien."

 

The Pearl, een kunstmatig eiland voor de kust van Qatar. Foto Shutterstock

Kenneth Willems, Lieven Durt, Lukas Goemaere en Jasper Verstreepen hebben allemaal een achtergrond bij bagger- en groene-energiebedrijf DEME in de Antwerpse haven. David Kinlan, de Australiër in het gezelschap, werkte voor het Nederlandse Van Oord. Met Inframara willen ze hardnekkige knelpunten bij grote bouwprojecten tijdig wegwerken.

“We hebben fantastische bouwbedrijven in België, maar er kunnen heel wat zaken anders”, legt Jasper uit. “Een Oxfordstudie toont aan dat 48% van de infrastructuurprojecten binnen het budget eindigt, 8,5% binnen het budget en op tijd en 0,5% van de projecten binnen budget, op tijd en rendabel. De klassieke manier van werken is niet efficiënt, ik heb dat zelf gezien vanop de eerste rij. Meerjarenprojecten worden vaak voorbereid door mensen op een kantoor die nog nooit op een werf hebben gestaan. Daar maken wij het verschil. Met onze eigen praktijkervaring gaan we al in de aanbestedingsfase risico’s opsporen en aanpakken door samen te werken met competente aannemers. We helpen bij het voorbereiden van tenderdocumenten en het bekomen van optimale financiering.”

Offshore

De focus van Inframara ligt niet toevallig op offshore. “Zwitsers hebben hun horloges, de Fransen hun wijn en de Vlamingen alles wat met offshore te maken heeft. Onze voorouders hebben eeuwenlang tegen de zee moeten strijden, en dat zie je aan onze expertise over windmolenparken en kanalen.”

Nu zijn ondernemersdroom vorm krijgt, blikt Jasper vooruit. “Ik volg momenteel een prestigieuze MBA aan de New York University. Maandag heb ik mijn laatste twee examens. Er is nog veel mogelijk op de Amerikaanse markt, zeker omdat ze op heel wat plaatsen hun kusten moeten optrekken. Ik woon in Mexico, dat is een goede opstap naar de VS.”