Nieuws Antwerpen Viloc wil dit jaar doorbraak realiseren

Viloc wil dit jaar doorbraak realiseren

Viloc wil dit jaar doorbraak realiseren

vilocViloc staat voor een doorbraak. Met gerenommeerde bouwondernemingen als Willemen, Besix, IBS en Gravo in de klantenportefeuille kan de Antwerpse start-up mooie visitekaartjes voorleggen. Viloc is een IT-platform dat gereedschappen op bouwwerven localiseert.

Het zal bij de meeste bouwbedrijven een bekend fenomeen zijn: de eindeloze zoektocht naar precies dié slijpschijf of dié boormachine. Ze moet ergens op de bouwwerf aanwezig zijn maar niemand weet precies waar. Die zoektochten ondermijnen de rentabiliteit van de activiteiten. Zeker omdat er kennelijk nooit orde komt in die chaos.

Tim Gestels weet er alles van. Hij schreef enkele tijd geleden een eindwerk bijeen bij zijn opleiding productontwikkeling: 40% van het dure gereedschap wordt haast nooit gebruikt, 20% ligt niet waar het hoort te liggen en 10% wordt zelfs gestolen. Hij ontwikkelde in dit opzicht samen met zijn vennoot Mark Thijs een platform met een basisstation en bijhorende tags. Elk stuk gereedschap krijgt een doosje met een radiozender opgekleefd. Het basisstation localiseert alle tags en stuurt die informatie naar een server in de cloud. Niets gemakkelijker dan om een stuk materiaal aan de hand van een tablet of een laptop te localiseren.

Viloc heeft het systeem verleden jaar gecommercialiseerd en er onderhand de eerste resultaten mee gerealiseerd. Verscheidene grote bouwbedrijven onderkenden de ingeniositeit van het systeem, zetten een proef op en onderschreven meteen een langlopend contract. Onder hen Willemen, Besix, IBS en Gravo.

Die succesvolle start onderbouwt de verwachtingen dat Viloc dit jaar een doorbraak moet kunnen realiseren. In een gesprek met de krant De Tijd budgetteert Tom Gestels de omzet voor 2015 op 1 miljoen euro. In 2014 werd 40.000 euro bijeengewerkt. 2016 moet dan het jaar van de break-even worden.

Ondertussen werken de negen werknemers van Viloc al op bredere opties met het systeem: ze willen het product ook uitbouwen tot een heuse service. Zo moet het mogelijk zijn om de gereedschappen tags mee te geven die de eigenaars ervoor kunnen waarschuwen dat het tijd is voor een onderhoudsbeurt bv. Of dat er een technisch mankement dreigt.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.