Foto Frederik Beyens/RR

Vingerscan wint aan populariteit in Antwerpse haven

BEVEREN - Het gebruik van vingerscans bij containerophaling in het Antwerpse havengebied neemt alsmaar toe. Nadat begin dit jaar de European Terminal (van het Zwitserse MSC en het Singaporese PSA) de nieuwe technologie in gebruik had genomen, is nu ook DP World uit de Emiraten op het systeem overgeschakeld.

"Wij hebben voor het eerst vingerscantechnologie op de Antwerp Gateway-terminal in gebruik genomen om de containerafhaling beter te beveiligen", laat de logistieke speler DP World maandag weten. Geregistreerde vrachtwagenchauffeurs kunnen zo voortaan hun container ophalen met behulp van een vingerafdruk.

Het bedrijf werkte voor de technologie samen met NxtPort, het digitale platform van Port of Antwerp-Bruges. De software (Certified Pick up) is al enige tijd in ontwikkeling en moet vooral de veiligheid van het containervervoer verhogen door komaf te maken met verouderde identificatieprocessen.

Vroeger werden containers in de haven opgehaald met een pincode. Om bijvoorbeeld drugssmokkelaars tegen te werken, moesten bedrijven beginnen met een omschakeling - al is het volgens experten geen mirakeloplossing.

Vrachtwagenchauffeurs kunnen dus voortaan containers ophalen enkel en alleen indien hun vingerafdruk matcht met de container in kwestie. "De innovatieve technologie zal op termijn voor alle transporteurs ingezet worden", klinkt het nog bij DP World. "En ook de douanestatus van de container staat aangeduid in het platform."

"We hebben goede hoop dat de industrie de voordelen zal inzien van een verhoogde beveiliging bij containerterminals en deze technologie in de hele logistieke keten zal introduceren", reageert CEO Dirk Van den Bosch. In de toekomst moet de software tevens ingezet worden bij de ophaling van containers per binnenvaartschip of per trein.