Nieuws Antwerpen ViTalent gaat mensen voor farma en biotech opleiden

ViTalent gaat mensen voor farma en biotech opleiden

ViTalent gaat mensen voor farma en biotech opleiden

NIEL – In 2021 opent ViTalent, het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotechindustrie in Vlaanderen. Het centrum wordt gebouwd door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en komt op het Wetenschapspark in Niel. Nog voor de zomer wordt de aanbestedingsprocedure voor de bouw van ViTalent opgestart.

Op een oppervlakte van 1.500 vierkante meter komen er leslokalen, labo’s, praktijkruimtes en een zogenaamde cleanroom om de werkomstandigheden in de farma- en biotechbedrijven op een levensechte manier na te bootsen.

Bestaande werknemers uit de sector kunnen er zich permanent bijscholen. In samenwerking met de VDAB kunnen werkzoekenden er terecht voor een herscholing naar een job in de life sciences en studenten uit het secundair en hoger onderwijs kunnen er hun theoretische opleiding aanvullen met praktijkervaring. Om het opleidingsaanbod optimaal af te stemmen op de noden van de sector wordt intensief samengewerkt met grote en kleine ondernemingen uit de farma en biotech.

Frank Beckx, voorzitter ViTalent en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “We hadden al sectorale opleidingscentra voor de chemie met ACTA in Brasschaat en voor de kunststoffen met PlastIQ in Kortrijk en Genk. Met ViTalent beschikken we weldra ook over een gespecialiseerd opleidingscentrum voor de vele biotech- en farmabedrijven in Vlaanderen. Dat is dringend nodig, want het is een sector in volle bloei die kwaliteitsvolle jobs creëert en permanent op zoek is naar geschikt talent.”

Samenwerking tussen vakbonden en werkgevers

Opleidingscentrum ViTalent biedt in eerste instantie trainingsmodules aan voor operationele functies in labo, productie en verpakking. Het gaat dan bijvoorbeeld om labo-analisten, technische proces- en verpakkingsoperatoren en kwaliteitsdeskundigen, zowel voor farma als biotech.

Onder impuls van de sociale partners en met de steun van het sectorale en paritaire vormingsfonds Co-valent werden sinds 2017 een haalbaarheidsstudie en een businessplan uitgewerkt. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met sectorbedrijven Janssen Pharmaceutica, MSD, Novartis, Pfizer en Sanofi. Dit jaar investeert vormingsfonds Co-valent anderhalf miljoen euro in de opstart van ViTalent.

Koen Laenens, voorzitter Co-valent: “Het sociaal overleg geeft een sterke stimulans om levenslang leren effectief in de praktijk te brengen. Vakbonden en werkgevers beheren ViTalent samen, als evenwaardige aandeelhouders, en delen daarbij dezelfde visie: developing skills for the life sciences industry.”

ViTalent wil de deuren openen in de tweede helft van 2021 en hoopt na vijf jaar op volle toeren te draaien. Op kruissnelheid wil het enkele duizenden mensen per jaar opleiden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.