Nieuws Antwerpen Vlaams minister Zuhal Demir draait kraan van Warmte Verzilverd open

Vlaams minister Zuhal Demir draait kraan van Warmte Verzilverd open

© Régine Mahaux

Vlaams minister Zuhal Demir draait kraan van Warmte Verzilverd open

Het is zover: de restwarmte van de Agfa-Gevaertfabriek in Mortsel verwarmt de eerste industriële gebruiker. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir introduceerde het warmtenet Warmte Verzilverd, het resultaat van een samenwerking tussen ZuidtrAnt-W, Ecopower en Kelvin Solutions.

Het warmtenet werd eind 2019 opgericht en begin juli 2020 legde provinciegouverneur Cathy Berx al de eerste leiding. Het traject loopt van warmtebron Gevaert tot aan de nieuwe woonwijk Minerve in Edegem. Na een geslaagde druktest wordt vandaag de eerste warmte geleverd op de site Gevaert 4.

Warmte Verzilverd kon rekenen op financiële steun van de Vlaamse overheid. “Het potentieel aan industriële restwarmte in Vlaanderen is erg groot. Dit warmtenet is een praktijkvoorbeeld dat aantoont hoe we warmteverlies kunnen omzetten in klimaatvriendelijke energiewinst waarbij bedrijven, de overheid én burgers de handen in elkaar slaan”, verheldert Zuhal Demir.

Bedrijven springen op de kar

Omliggende bedrijven zagen de komst van het warmtenet als een opportuniteit. Opnieuw & Co, Papayoe en Triakon uit Mortsel sloten zich als eerste bedrijven aan. Binnenkort verenigen ook verschillende bedrijven en meer dan 300 woningen zich op het collectieve verwarmingssysteem.

Samen met het aansluiten van de woningen en bedrijven op het warmtenet, breekt meteen ook de volgende fase aan. De voorbereidingen voor een uitbreiding richting het Zilverkwartier in Berchem zijn volop aan de gang. Op termijn wordt in en rond Antwerpen een cluster gecreëerd van aparte, onderling verbonden warmtenetten waardoor zo veel mogelijk burgers en bedrijven gebruik kunnen maken van duurzame warmtebronnen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.