Nieuws Antwerpen Vlaamse parlementsleden drinken Ordal

Vlaamse parlementsleden drinken Ordal

Vlaamse parlementsleden drinken Ordal

ordalHet familiebedrijf met het merk Ordal groeit elk jaar met 10%. In Ranst wordt vandaag 100.000 liter water per dag geproduceerd. 48 meter diep onder de zandgrond stroomt een immens ondergronds waterbekken dat nog voor tientallen jaren mineraalwater kan voortbrengen.

Ordal is een bekend merk. Zeker voor wie al eens op ziekenhuisbezoek gaat. Ordal wordt evenwel ook geschonken in vele woonzorgcentra, gemeentelijke diensten en zelfs in het Vlaams parlement.

De familie Schelkens begon de onuitputtelijke waterreservoir in 1938 voor het eerst aan te boren. Het kwaliteitslabel van mineraalwater met een voldoende stabiliteit in zijn samenstelling garandeerde de jonge onderneming een snelle expansie. Zacht gemineraliseerd, zoutarm, zonder nitraten en in een gezonde verhouding van calcium en magnesium viel het water van Ordal best in de smaak. Overigens lanceerden Jules en Jos Schelkens hun water destijds als “Orval.” De link naar de Ardennen moest het water associëren met de gezonde leefwereld van de bossen en de heuvels. Juridisch kon dit evenwel niet zodat naderhand slim omgeschakeld werd naar de merknaam “Ordal.”

De twee productielijnen in Ranst draaien vandaag voluit. Het bedrijf is overigens nog altijd in familiale handen. Na Frans en Marcel Schelkens trad met Liesbeth, Stefan en Michaël de derde generatie Schelkens aan. Liesbeth stuurt de verkoop en de publiciteit aan, Stefan is verantwoordelijk voor de projecten en Michaël optimaliseert de processen en de producten.

Ordal heeft ondertussen ook geïnvesteerd in technologische innovatie. Tot voor enkele tijd werd Ordal enkel in glazen flessen verkocht (met statiegeld).  Op topsnelheid draait die eerste productielijn op 12.000 flessen per uur. Met de overstap naar PET-technologie kan de tweede lijn 8.000 bijkomende plasticflessen aan.

Vrees dat het ondergrondse waterbekken binnen afzienbare tijd zal leeg lopen is ongegrond. De rivier loopt in dalende lijn zelfs tot in Turnhout. Het bekken wordt overigens bij elke regenbui opnieuw aangevuld. Die regen heeft vervolgens 20 jaar nodig om helemaal door te sijpelen door de zandgrond en op die manier op een natuurlijke manier gefilterd te worden. Zolang het dus blijft regenen zullen we ook Ordal kunnen drinken.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.