Nieuws Antwerpen Vlaamse regering komt tussen in betaling handelshuur

Vlaamse regering komt tussen in betaling handelshuur

Vlaamse regering komt tussen in betaling handelshuur

ANTWERPEN – Door de coronacrisis hebben veel handelaars hun pand verplicht moeten sluiten, terwijl de betaling van de huur verder loopt. De Vlaamse overheid engageert zich nu om maximum twee maanden huur als lening te geven aan de huurder op voorwaarde dat de verhuurder één of twee maanden huur kwijtscheldt. Zo kunnen huurders tot 25.000 euro lenen aan een rente van 2% en moet pas na zes maanden gestart worden met de terugbetaling. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits bekendgemaakt.

Sommige ondernemers kampen door de coronacrisis met problemen om hun vaste kosten, zoals de huur van hun pand, te betalen. Ondernemersorganisatie Unizo legde al een voorstel rond de betaling van de handelshuur op tafel.

Binnen de Vlaamse regering is er een akkoord uitgewerkt dat het mogelijk maakt om de betaling van de handelshuur drie of vier maanden op te schorten. Hoe werkt het systeem? De Vlaamse overheid engageert zich om tot maximum twee maanden huur als lening te geven aan de huurder, op voorwaarde dat de verhuurder ook één of twee maanden huur kwijtscheldt.

Als de verhuurder één of twee maanden huur kwijtscheldt, kan de huurder voor de betaling van maximum twee maanden huur terecht bij de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) voor een lening. Die lening bedraagt maximaal 25.000 euro over een periode van twee jaar en dient terugbetaald te worden in maximum 18 maanden. De terugbetalingen zelf moeten maar starten na zes maanden. De rente, inclusief bankkosten, bedraagt 2%. Minister Crevits verduidelijkt wel dat enkel ondernemers die hun locatie moesten sluiten omwille van de coronamaatregelen een beroep kunnen doen op het systeem.

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.

Reageer op dit bericht

Dossier

Gerelateerde berichten

Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.