Nieuws Antwerpen Vlaanderen is een land van familiebedrijven

Vlaanderen is een land van familiebedrijven

Vlaanderen is een land van familiebedrijven

antwerp management schoolDit is de week van de bedrijfsoverdracht. In een economie die voor een groot stuk gedragen wordt door familiebedrijven is de opvolging binnen het management een heel erg belangrijk moment. De Antwerp Management School heeft dit thema aangegrepen om verscheidene activiteiten rond de problematiek op te zetten.

Binnen de Antwerp Management School is enkele tijd geleden het Competence Center Familiebedrijven opgezet. Het competence center is gegroeid vanuit het onderzoeksproject “succesvol overdragen” dat werd toegewezen aan de Antwerp Management School in het kader van de Vlaanderen In Actie projecten. Dit project heeft daarop de kennis en de ervaring rond familiebedrijven samengebracht en gebundeld. Daaruit ontstond finaal de idee om die kennis en ervaring via een Competence Center verder uit te bouwen en uit te dragen naar de familiebedrijven en hun begeleiders.

Professor dr. Eddy Laveren fungeert als academiç director binnen het center en Jos Thys als manager. Beiden hebben jarenlange ervaring met familiebedrijven zowel vanuit onderzoek als vanuit de praktijk. “De focus van ons center ligt op de groei en de werking van familiebedrijven. Ook de overdracht naar de volgende generatie of naar derden is een belangrijk aandachtspunt. Thema’s die de Vlaamse overheid volop in de kijker plaatst gezien het belang van de familiale bedrijven voor de economie”, zegt professor Eddy Laveren.

In de loop van de maanden werden vier structurele partners aangetrokken. Het gaat om de Bank J. Van Breda die financiële expertise inbrengt, Ernst & Young met beleidsmatige en rapportereringsexpertise, Greenille met juridisch-fiscale knowhow en SD Worx met human resources skills. Op deze manier wordt de hele scope aan aandachtspunten en invalshoeken voor het familiebedrijf bestreken.

Uit een recent onderzoek bij Vlaamse familiebedrijven zijn een aantal opmerkelijke dingen naarvoren gekomen:
* 50% van de familiebedrijven is effectief bezig met de overdrachtproblematiek
* in 66% van de gevallen wordt gekozen voor familiale opmvolging
* slechts 17% bekijkt externe verkoop
* in 55% van de gevallen is de opvolger al bekend
* in 97% van de gevallen komt de opvolger effectief uit de eigen familie
* in slechts 45% van de gevallen zijn al concrete afspraken gemaakt

Morgen, dinsdag organiseert het Competence Center Familiebedrijven een openingsevent op de Middelheimcampus van de universiteit Antwerpen in de aula Jan Fabre van het gebouw aan de Floraliënlaan. Afspraak 18u30. Vlaams minister-president Peeters houdt een toespraak.

Verwant en interessant:

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.