Vogel Slachthuissite

Vogel Belgium pakt betonrot op Slachthuissite aan

Vogel Belgium gaat er prat op dat het betonrot aanpakt door kathodische bescherming. In mensentaal en ietwat kort door de bocht wordt de metalen bewapening in het beton onder stroom gezet, zodat het roestproces onmiddellijk wordt stopgezet. Op de Slachthuissite past Vogel Belgium een nog innovatievere techniek toe dan de alreeds gekende bestaande systeemvormen: de zwakke plekken worden er voorzien van een speciale geleidende coating die kathodische bescherming mogelijk maakt.

Op dit ogenblik wordt de Slachthuissite ontwikkeld door Triple Living. De AP Hogeschool die op termijn haar intrek zal nemen op de Slachthuissite, mag gerust zijn dat het gebouw de komende jaren gevrijwaard blijft van betonrot. Eerder dan klassiek betonherstel, waarbij aangetaste plekken arbeidsintensief worden afgekapt en opnieuw gebetonneerd, kiest Vogel Belgium voor een veel meer toekomstgerichte techniek. Een techniek waarbij de beschermingsgraad kan opgevolgd en bewezen worden, wat dan kan resulteren in extra lange garantieperiodes van het beschermingssysteem.

Het gebouw aan de Slachthuis, met zijn typische en herkenbare vorm, dateert van de jaren ’50. Dat het beton daardoor op sommige plekken moet gerenoveerd en hersteld worden is niet abnormaal. Aan de buitenkant van de Slachthuissite is te zien hoe in felle kleuren is aangeduid waar de beschermende coating moet worden aangebracht. Slechte betonplekken werden in kaart gebracht met felle kleuren, zo word snel duidelijk waar kathodische bescherming nodig is.

Vogel Belgium, eind 2019 opgericht als joint venture tussen Mourik uit Antwerpen en Vogel KB uit het Nederlandse Zwijndrecht realiseerde in het recente verleden prestigeprojecten als de Boerentoren in Antwerpen, de Leopold II-tunnel in Brussel (nu in uitvoering) en de Pontbrug in Drongen.

Vogel Belgium-directeur Koen Driessens is ervan overtuigd dat er op de Belgische markt ruim vraag is naar kathodische bescherming: “Veel betonnen constructies uit de jaren ’60 en ’70 lopen risico op betonrot en hebben dus in principe hun beste tijd gehad. Vandaar dat  men in de media soms leest over bruggen, tunnels en andere betonnen constructies die afbrokkelen. Het grote voordeel van kathodische bescherming is dat de infrastructuur niet moet worden afgebroken, bovendien kan het bouwwerk in vele gevallen tijdens de werken gewoon in gebruik blijven. Zo kunnen bijvoorbeeld fabrieken in werking blijven maar ook tunnels en andere betonnen constructies hoeven niet te worden gesloten.”