Nieuws Antwerpen Voka en Alfaport bundelen krachten

Voka en Alfaport bundelen krachten

Voka en Alfaport bundelen krachten

alfaporttweealfaportAlfaport gaat vanaf 1 januari e.k. deel uitmaken van Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Samen kunnen we meer op het beleid wegen, stellen Stéphane Verbeeck van Voka en Walter Van Mechelen van Alfaport.

Achter de schermen is dit een echte revolutie. Alfaport wordt immers een integraal onderdeel van Voka. Als sinds mensenheugnis laat het bonte allegaartje van havenwerkgevers zich apart vertegenwoodigen. Intern was Alfaport soms in een moeilijke spreidstand boven de organisaties van de stouwers, expediteurs, agenturen, reders en “logistiekers.” Voka is van zijn kant zelf al een fusieconstructie.

Al enkele jaren geleden probeerde de toenmalige voorzitter van Alfaport, Roger Roels meer samen te werken via een soort havencel, een ad hoc samenwerking met de mensen van Voka. Onder Walter Van Mechelen is nu beslist dat deze cel een permanent onderdeel wordt van Voka en de beleidsmensen ook fysiek verhuizen naar de hoofdzetel van Voka in de Antwerpse Markgravestraat.

“Veel te lang was de Antwerpse havengemeenschap te verdeeld met iedereen op zijn eigen eilandje. Het gewicht op het beleid was te klein. De relatie met het Gemeentelijk Havenbeleid moet correct maar evenwichtiger”, stelt Stéphane Verbeeck.

“Wij hebben hard aan de kar moeten trekken en veel scepticisme overwinnen”, stelt van zijn kant Walter Van Mechelen. “Maar door samen als havencel naar het beleid te stappen zagen we dat we snel resultaten konden afdwingen.” De havencel is in dit opzicht een overgangsfase geweest die volledig gelukt is. Eenvoudig was dat evenwel niet.”

“Het Havenberijf is nu bezig met zijn strategisch plan voor de koemnde tien jaar” voegt Verbeeck daaraan toe. “Vandaag kunnen we daar in positieve zin op wegen. Door gebundeld op te treden dwing je respect af. En dat geldt zowel voor problemen als mobiliteit als voor de chemische clusters, de logistiek, de douane, het milieu enz. De naam Alfacport blijft overigens bestaan mar wordt nu overgenomen door de havencel.”

Walter Van Mechelen en Stéphane Verbeeck, ondertekenden het samenwerkingsakkoord waarin de integratie wordt gedefinieerd.

“Vijf medewerkers van Alfaport, onder leiding van Stephan Vanfraechem, zullen het team van de Kamer versterken met een specifieke focus op de havenwerking”, aldus Van Mechelen.

Vanfraechem is nu directeur beleid en public affairs van Alfaport. Hij wordt directeur van Alfaport binnen Voka – KvK Antwerpen-Waasland.

Anderhalf jaar geleden werd binnen de Kamer van Koophandel de bewuste havencel opgericht bestaande uit de voorzitters van de vijf stichtende leden van Alfaport (ASV, VEA, ABAS, KVBG KBRV) en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Deze cel wordt nu dus omgevormd tot Alfaport en zal zich blijven focussen op de strategische dossiers en de langetermijnontwikkeling van de haven van Antwerpen.

De ‘community services’ en participaties van Alfaport ( zoals o.a. Porticom, Alfapass, Railport en Flows) worden ondergebracht in de holdingmaatschappij ‘de Havengemeenschap’. De voorzitter van dit platform wordt Walter Van Mechelen, die tevens voorzitter van Alfaport blijft. Vanuit deze functie wordt hij ook ondervoorzitter van Voka – KvK Antwerpen-Waasland.

Wie de leiding krijgt van de Havengemeenschap is nog niet formeel beslist.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.