Nieuws Voka Mechelen-Kempen roept op om erkenning als ontwrichte zone te behouden

Voka Mechelen-Kempen roept op om erkenning als ontwrichte zone te behouden

Voka Mechelen-Kempen roept op om erkenning als ontwrichte zone te behouden

TURNHOUT – In de provincie Antwerpen zijn het voorbije jaar 1.140 nieuwe jobs gecreëerd. “Dat is volledig te danken aan de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’”, stelt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. “Die steunmaatregel stopt op 31 oktober.”

De zones Turnhout en Genk zijn sinds 2015 erkend als ontwrichte zones. Dat is een gevolg van enkele fabriekssluitingen, waaronder Heinz-ketchup in Turnhout en Ford Genk, en ook aan de ontslagengolven bij onder meer Philips in Turnhout.

In een ontwrichte zone betalen bedrijven die investeren, gedurende twee jaar minder bedrijfsvoorheffing. Dat voordeel vertaalt zich in een besparing van 4 à 5% op de loonkosten.

Ademruimte

“In de zone Turnhout zijn sinds 2015 wel 4.259 jobs bijgekomen”, weet Tom Laveren. “De procedure is ook erg eenvoudig. Een bedrijf dat een dossier indient, krijgt een dag later al een goedkeuring.”

De erkenning als ontwrichte zone is tijdelijk en loopt af op 31 oktober. “Net nu onze ondernemers de hoogste lonen sinds veertig jaar betalen. De steunmaatregel geeft deze bedrijven ademruimte. Met die steun blijven ze investeren in jobs, die we in de regio moeten houden.”

Stimulans

Voka Mechelen-Kempen en Voka Limburg pleiten daarom voor het behoud van de steunmaatregel, minstens nog twee jaar. Ze hebben een oproep gedaan bij de bevoegde ministers Vincent Van Peteghem en Jo Brouns.

“We moeten investeringen blijven aanwakkeren. 1 op 3 ondernemingen plant minder aanwervingen en 1 op 6 overweegt om activiteiten naar het buitenland te verplaatsen, leert een recente Voka-bevraging ons. Er is een extra stimulans nodig om deze intenties te keren.”

Reageer op dit bericht

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.