NGD_vlakte

Volgende stap in ontwikkeling voormalige Opel-site

Port of Antwerp lanceerde vorig jaar oktober de eerste ronde van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het Antwerpse havengebied. Als resultaat van deze bevraging start het havenbedrijf gesprekken met de eerste kandidaat concessionarissen die aan de criteria voldoen om van het terrein van 88 ha een hotspot te maken voor circulaire economie. Nu start een tweede ronde van de bevraging om innovatieve spelers binnen de circulaire proces- en maakindustrie aan te trekken die bijdragen aan de transitie naar een klimaatneutrale samenleving.

In het NextGen District zullen ‘end-of-life-producten’ een tweede of derde leven krijgen, circulaire koolstofoplossingen onderzocht worden en experimenten met hernieuwbare energie worden uitgevoerd. Om nationale en internationale investeerders aan te trekken, werd in oktober 2020 door Port of Antwerp een marktbevraging opgestart, waarvan de eerste ronde nu is afgerond.

Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp. “Port of Antwerp wil en moet een voortrekkersrol opnemen in de energietransitie. De haven van Antwerpen herbergt de grootste chemische cluster in Europa. Die cluster willen we versterken, verankeren en ondersteunen in de transitie naar een koolstofneutrale en circulaire economie.”

Gamechangers in circulaire economie

De kandidaten zijn allemaal pioniers op het gebied van circulariteit. Enkele kandidaten zijn:

  • Biondoil, voortrekker in ontwikkeling van 2e generatie biobrandstoffen en biochemicaliën, wil op de NextGen site een raffinaderij plaatsen;
  • Laupat Industries converteert afval van afgedankte autobanden naar nieuwe ruwe materialen, zoals pyrolyse olie, staal en waterstof. Het CO2 vrij en energieneutraal project behaalt zo een materiaalvalorisatie van minimum 95%;
  • Novali ontwikkelt en produceert de volgende generatie lithium batterijen voor de automobielindustrie en stationaire energieopslag;
  • Triple Helix’ Molecules as a Service(THX MaaS): hun project, SurePUre, is een pilootfabriek voor de recyclage van polyurethaanschuim en PET schaaltjes, die omgezet worden in polyolen.

In de komende weken moeten de betrokken bedrijven hun case verdiepen tijdens enkele gesprekken. Voor een definitieve beslissing zullen de projecten, naast haalbaarheid, ook worden beoordeeld op toekomstgerichtheid, innovatieve waarde, klimaatimpact en wendbaarheid.

Nog ruimte voor vernieuwers in circulaire economie

Bijkomende kandidaten kunnen tijdens een tweede ronde tegen 20 oktober 2021 hun projectvoorstellen indienen. Het moet gaan om innovatieve spelers die de circulaire economie een impuls willen geven met kernactiviteiten binnen de circulaire procesindustrie en binnen de maakindustrie met een focus op energietransitie. Na de zomer volgt ook een procedure voor NextGen Demo, gericht op partijen die ruimte zoeken voor een innovatieve pilootinstallatie.

Havenschepen Annick De Ridder: “We beogen met het NextGen District honderden nieuwe jobs die verder zullen bijdragen aan de duurzame groei van onze haven.”