Nieuws Antwerpen Volta Ventures wil ICT-start-ups helpen

Volta Ventures wil ICT-start-ups helpen

Volta Ventures wil ICT-start-ups helpen

voltaZo’n 25 business angels willen met Volta Ventures een nieuw technologiefonds oprichten. Onder hen Jan Vorstermans (ex-Telenet, Qunova), Jürgen Ingels (Clear2Pay), Peter Hinssen (Across), Johan Dhaenens (Combell) en Guy Weyns (ex-Goldman Sachs en Morgan Stanley). Verscheidene bekende technologie-ondernemers als Dries Buytaert (Acquia), Eric Van Zele (Baco) en Alain De Taeye (TomTom) scharen zich achter het initiatief. Ook een incubator als iMinds (Wim De Waele) heeft belangstelling voor het project.

De initiatiefnemers vinden het sneu dat zoveel beloftevolle internet- en software-ontwikkelaars in eigen land niet aan voldoende vers kapitaal komen en er dan de voorkeur aan geven om naar Amerika uit te wijken. Naar Silicon Valley. Of Boston. In de afgelopen jaren was het financieel klimaat in West-Europa effectief heel erg negatief. De affaire rond Fortis en Dexia en de uitlopers van de internationale bankencrisis hebben de financiële markten zwaar onder druk gezet. Vandaag is er kennelijk opnieuw een positief momentum. Incubatoren en acceleratoren zijn weer in beweging gekomen. Alleen de investeringsfondsen aarzelen nog. Vandaar ook Volta Ventures.

Het nieuwe fonds zal geleid worden door Filip Vandamme van Barco en Frank Maene van Hummingbird Ventures en Big Bang Ventures.

In een gesprek met het IT-weekblad Datanews spreken Vandamme en Maene hun vertrouwen uit in het nieuwe project. Zij hopen op relatief korte termijn zo’n 40 miljoen euro bijeen te brengen. Dat zou dan met bedragen van 250.000 tot 1 miljoen euro geïnvesteerd worden in beloftevolle projecten. De bedoeling moet zijn om met 20 tot 40% een relatief groot belang in de start-up op te bouwen en het project op die manier mee aan te sturen.

“Onze talentvolle jongeren zouden hier moeten beginne, in België” stelt Frank Maene. “We willen onze starters met Volta Ventures een reden geven om wat langer hier te blijven.”

“Starters vinden vaak wel wat geld bij fools, friends en family” vertelt Filip Vandamme. “Maar vanaf 200.000 euro wordt het moeilijker. Wij willen als investeerders niet enkel geld aanbrengen maar ook coachen en helpen bij het aanbrengen van dealflow.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.