Voor het eerst in tien jaar minder starters in België

Er dreigt dit jaar een einde te komen aan de jaarlijkse groei van het aantal ondernemingen in België. De vorig jaar ingezette daling van het aantal starters houdt aan, en tegelijkertijd is er een "zorgwekkende toename" van het aantal stopzettingen. Dat is maandag gezegd bij de voorstelling van de Startersatlas van de ondernemersorganisaties Unizo en UCM en het handelsinformatiekantoor GraydonCreditsafe.

Het aantal starters daalde vorig jaar voor het eerst sinds 2012: -3,5 procent tot 115.645 nieuwe oprichtingen. Die daling was verwacht, na een recordjaar in 2021. "Het blijft ook nog altijd het op een na beste jaar ooit", zo zei Eric Van den Broele van GraydonCreditsafe tijdens een persconferentie.

Wat meer zorgen baart, is dat er in het eerste kwartaal van 2023 opnieuw minder starters waren (-2,7 procent tegenover een jaar eerder). Hier hadden de ondernemersorganisaties op een heropleving gerekend, maar die blijft voorlopig uit.

Bovendien neemt het aantal stopzettingen snel toe: +19 procent tot meer dan 92.000 in 2022. En ook die trend houdt begin 2023 aan. Dat doet vrezen dat de nettogroei van het aantal ondernemingen, die vorig jaar terugviel tot 1,8 procent, dit jaar zal stagneren of dat er zelfs een daling zal zijn.

Onderwijs

"De coronacrisis werd opgevolgd door een nog zwaardere crisis, met hoge energie-, grondstoffen- en loonkosten. Die hebben geleid tot een onzeker ondernemersklimaat. Ook voor de gevestigde ondernemers is het niet makkelijk", zei Unizo-topman Danny Van Assche. Hij riep de overheid op om "te zorgen voor een stabieler en gezonder ondernemersklimaat", onder meer door stabiele energieprijzen te garanderen. Ook het onderwijs speelt een belangrijke rol, klonk het. Unizo stelt bijvoorbeeld een zevende jaar ondernemerschap voor na het secundair onderwijs.