Vooral KMO's willen extra volk aanwerven

hr

Bijna drie kwart (74%) van de HR-managers heeft aanwervingsplannen. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Robert Half bij 200 Belgische HR-managers. Toch geeft 79% van hen aan dat de zoektocht naar gekwalificeerde professionals uitdagend is. Dit is echter een daling van 6% ten opzichte van vorig jaar.

Het zijn vooral KMO's (81%) die extra personeel willen aanwerven. Bij grote ondernemingen (66%) is de vraag naar bijkomend personeel minder uitgesproken groot.

De nadruk in alle bedrijven wordt gelegd op het behoud van het huidige personeelsbestand. Bijna de helft (46%) van de HR-managers geeft namelijk aan dat vrijgekomen bestaande posities de komende  maanden zullen ingevuld worden. Er is echter nog steeds een significant aantal bedrijven dat extra medewerkers zal rekruteren: 28% plant immers de komende zes maanden nieuwe/extra posities binnen het bedrijf te creëren.

Vlaanderen zet sterk in op jobcreatie, Brussel vult vooral bestaande posities in, Wallonië blijft meer terughoudend

In Vlaanderen wordt sterk ingezet op jobcreatie voor permanente professionals: 42% van de Vlaamse HR-managers plant nieuwe functies te creëren in  2015, een stijging van maar liefst 14% in vergelijking met vorig jaar. Brusselse ondernemingen leggen vooral de klemtoon op het invullen van openstaande functies (48%) en nog eens 24% gaat voor nieuwe aanwervingen. Wallonië is over het algemeen iets terughoudender: 18% van de HR-managers zegt nieuwe banen te creëren, terwijl 31% verkiest om nieuwe aanwervingen en invulling van openstaande functies te bevriezen.

Frédérique Bruggeman van Robert Half Belux: "2014 was in vele opzichten een kenteringsjaar. Uit de Robert Half Salarisgids 2015 bleek al eerder dat 2015 een jaar zou worden waarin de economie stilaan heropleeft en bedrijven terug zin krijgen om nieuwe projecten en initiatieven op te starten. HR-managers gaan op zoek naar de juiste medewerkers om deze plannen te implementeren, en dat vertaalt zich in duidelijke aanwervingsplannen."

De meerderheid van de Belgische HR-managers (68%) zal het komende semester ook administratieve professionals blijven aanwerven. De nadruk wordt gelegd op het behoud van het huidige personeelsbestand. Bijna de helft (46%) van de HR-managers geeft aan dat vrijgekomen bestaande posities zullen ingevuld worden en 22% stelt dat er zelfs nieuwe administratieve posities binnen het bedrijf zullen gecreëerd worden. Dit is een stijging van 8% ten opzichte van de eerste helft van 2014.

Ook al is deze trend aanwezig in alle Belgische regio's, toch zijn er grote regionale verschillen op te merken. Ook hier steekt Vlaanderen weer bovenuit: terwijl 80% van de Vlaamse HR-managers aanwervinsgplannen heeft voor administratieve professionals, daalt dit percentage tot 64% in Wallonië en 58% in Brussel.

Hoewel de meerderheid van de HR-managers zal aanwerven, verloopt de zoektocht naar de juiste professionals niet altijd even makkelijk. Meer dan drie kwart (79%) van de HR-managers vindt het uitdagend om gekwalificeerde professionals te vinden, een daling van 6% ten opzichte van vorig jaar. Het ontbreken van de nodige vaardigheden wordt door 74% van de HR-managers aangehaald als de grootste oorzaak voor deze uitdaging, gaande van een gebrek aan technische niche-expertise (48%) tot een gebrek aan commerciële/zakelijke vaardigheden (26%). Daarnaast stelt nog eens 15% dat de vraag groter is dan het aanbod. Bedrijven gaan daarom nog steeds concurrentiestrijd aan om topperformers te vinden en te rekruteren.

"De vraag naar sommige profielen is nog steeds groter dan het aanbod waardoor de zoektocht naar gekwalificeerde professionals, zeker gespecialiseerde profielen, zeer uitdagend en moeizaam kan verlopen. Dit gecombineerd met de extra jobcreatie heeft ook vaak als gevolg dat bedrijven op zoek gaan naar topperformers bij concurrerende ondernemingen. Dit houdt in dat zowel het rekruteren als het behouden van topperformers beide in 2015 een topprioriteit blijven," aldus Frédérique Bruggeman.

Ook het vertrouwen in de vooruitgang van de economie en het bedrijfsleven zit in de lift: 66% van de Belgische HR-managers heeft vertrouwen in de groeimogelijkheden van België in 2015, een stijging van maar liefst 11% in vergelijking met het begin van 2014. Ook het vertrouwen in de economische groeivooruitzichten van het eigen bedrijf is groot: 71% ziet de toekomst van het eigen bedrijf positief in, een zeer lichte stijging in vergelijking met vorig jaar (69%).