Nieuws Antwerpen Vopak en Port of Antwerp-Bruges herontwikkelen voormalige Gunvor-site met focus op hernieuwbare energie

Vopak en Port of Antwerp-Bruges herontwikkelen voormalige Gunvor-site met focus op hernieuwbare energie

Foto: Port of Antwerp-Bruges

Vopak en Port of Antwerp-Bruges herontwikkelen voormalige Gunvor-site met focus op hernieuwbare energie

ANTWERPEN – Het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak neemt de aandelen van Gunvor Petroleum Antwerp (onderdeel van grondstoffentrader Gunvor Group) over en krijgt daarmee toegang tot de Gunvor-concessie in het Antwerpse havengebied. Vopak engageert zich om het terrein duurzaam te herontwikkelen. Zo zal het bedrijf samen met Port of Antwerp-Bruges onder andere inzetten op een gezamenlijke ontwikkeling en invulling in functie van hernieuwbare energie. Hiermee worden opnieuw belangrijke stappen gezet richting een klimaatneutrale economie.

De site is zo’n 105 hectare groot en biedt diepzee- rivier-, weg- en spoortoegang, alsook pijpleidingverbindingen naar Noordwest-Europa. De aangrenzende en toekomstige pijpleidingen zijn geschikt voor het transporteren van o.a. propyleen, ethyleen, CO2 en waterstof.

Green energy hub

Vopak zal de concessie herconfigureren met als voornaamste bedoeling een positieve bijdrage te leveren aan de decarbonisatie van de industriële cluster op het Antwerpse havenplatform. De bodemsanering zal waar nodig gebeuren in nauw overleg met interne en externe deskundigen en autoriteiten. Voorts zullen Port of Antwerp-Bruges en Vopak verder in gesprek met elkaar gaan om hun gemeenschappelijke strategische ambitie vorm te geven, namelijk de gezamenlijke ontwikkeling van een new green energy hub.

“Als Port of Antwerp-Bruges zijn we heel tevreden dat Vopak uitbreidingsmogelijkheden heeft gevonden op de Gunvor-site. Deze Nederlandse wereldspeler is al jarenlang een gevestigde waarde op het Antwerpse havenplatform en zal zich op de nieuwe site verder toeleggen op onder meer groene ammoniak, duurzame brandstoffen en fijnere chemieproducten”, zegt Jacques Vandermeiren, CEO van  Port of Antwerp-Bruges. “Zo kan Vopak niet alleen verder groeien binnen onze haven in lijn met de strategie van Port of Antwerp-Bruges, maar tonen we ook aan hoe we als haven samen met de bedrijven gestalte geven aan de energietransitie.”

“De samenwerking met Vopak past perfect binnen de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om als ‘green port’ de energiepoort naar Europa te worden. Dat deze wereldspeler die al jarenlang in onze haven verankerd is nu binnen de grootste petrochemische cluster van Europa duurzaam kan uitbreiden is uitstekend nieuws. Zo doet het Nederlandse Vopak de economische motor van Vlaanderen verder gezwind draaien”, vult Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges aan.

“Wij zijn zeer verheugd dat wij toegang hebben tot deze toplocatie in Europa’s toonaangevende petrochemische cluster. Het biedt ons een unieke kans om onze strategie uit te voeren, nieuwe partnerschappen aan te gaan en de industrie te ondersteunen in haar decarbonisatie door kritieke infrastructuur te ontwikkelen. De grote omvang van de site, de strategische ligging en de connectiviteit naar Noordwest-Europa bieden ongeëvenaarde mogelijkheden”, aldus Patrick van der Voort van Royal Vopak.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.