Nieuws Antwerpen Vorkheftrucks van Van Moer rijden op zonne-energie

Vorkheftrucks van Van Moer rijden op zonne-energie

Vorkheftrucks van Van Moer rijden op zonne-energie

moerDe vorkheftrucks van de Van Moer Group uit Zwijndrecht rijden sinds kort op zonne-energie. De groene reflex zit al veel langer ingebouwd in het transportbedrijf uit Zwijndrecht.

De Van Moer Group is een familiebedrijf dat opgericht werd in 1999 (!) en inmiddels al meer dan 560 mensen tewerkstelt. In nauwelijks een kwarteeuw slaagden Jo & Anne van Moer erin de groep uit te bouwen van een louter transportbedrijf naar een geïntegreerde logistieke dienstverlener. Die service omvat zowel transport & distributie, warehousing, als stevedoring, tankcleaning & storage en customs solutions. Naast Kallo en Zwijndrecht op de Antwerpse Linkeroever heeft de groep vestigingen in Frankrijk, Roemenië en Brazilië.

Van Moer heeft steevast voor een groene bedrijfscultuur gekozen. Zo wordt regenwater opgevangen en gebruikt voor het reinigen van de 162.000 m² magazijnruimtes, voor tankcleaning en de vernieuwde fleet; warmte wordt uit de biologische warmtecentrale gerecupereerd en doorgestuurd naar de stoomketel; en recent geplaatste zonnepanelen produceren elektriciteit op een dakoppervlakte van 30.000 m².

“Die zonnepanelen leveren enorm veel stroom”, zegt operationeel verantwoordelijke Steven Pauwels. “Vandaar dat we de opgewekte energie ook gebruiken om onze vorkheftrucks op te laden. We rusten onze elektrische Linde heftrucks uit met wisselbatterijen. Overdag laden de batterijen op en ‘s avonds worden ze weer gewisseld. Voor deze wisselbatterijen hebben we zelfs speciaal een batterijlokaal bijgebouwd. We kozen ook bewust voor de nieuwe generatie Linde EVO trucks, die ook door Motrac Handling & Cleaning worden aangeleverd. Deze nieuwe serie thermische trucks, met een hefvermogen tot 5 ton en een minimale CO2-uitstoot, is nog energiezuiniger dan de vorige serie en ideaal voor intensief buitengebruik. Ook voor onze vrachtwagens kijken we trouwens altijd naar de zuinigste motoren”.

Voor de Van Moer Group leeft het groene idee al langer dan vandaag. Steven Pauwels: “Wij hadden al aandacht voor ecologische toepassingen en energievriendelijke ingrepen nog voor het verhaal van de ecologische voetafdruk gemeengoed werd. We voelen dat onze klanten -en zeker zij die zelf produceren- dat ook van ons verwachten. Dat hangt overigens onlosmakelijk samen met een strikte toepassing van alle veiligheids- en milieuvoorschriften waardoor we tevens een veilige werkomgeving creëren voor onze medewerkers. Het veiligheidsaspect was daarom ook een bijkomende reden om de Linde heftrucks aan te schaffen. Die activeren onder andere een automatische parkeerrem van zodra de truck stilstaat. Ook installeerde Motrac BlueSpots op al onze heftrucks, waardoor zichtbaarheid van de heftrucks in het magazijn aanzienlijk vergoot.”

In 2005 ondervond Van Moer Group technische problemen met hun toenmalige heftrucks. Steven Pauwels: “Remmen liepen warm en masten liepen vast. Het werd dus tijd voor een eigen heftruckvloot die naast veilig en ecologisch ook ergonomisch was en voorzien van een hydrostatische aandrijving. De Linde-heftrucks beantwoorden aan al deze behoeften.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.