Nieuws Antwerpen VPOV wil alle varkenshouders slimmer maken

VPOV wil alle varkenshouders slimmer maken

VPOV wil alle varkenshouders slimmer maken

varkensDe Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders cvba (VPOV) is per 31 augustus officieel erkend door Minister van Landbouw Joke Schauvliege.
De voorbije maanden werd de eerste fase van de VPOV-werking uitgerold waarbij leden objectieve informatie toegestuurd kregen over de werking van de markt van voedergrondstoffen, biggen, zeugen en varkens. Nu de erkenning er is, kan VPOV een versnelling hoger schakelen en haar werking ten volle ontplooien.

Momenteel telt VPOV 120 leden, maar de ledenwerving komt nu pas op gang. In 2015 waren er in de provincie Antwerpen 521 varkensbedrijven (12,6%) met in totaal 985.000 varkens tegenover 4 145 in gans Vlaanderen.

Vanaf volgende week zullen aangesloten leden gecontacteerd worden om in te stappen in het “Markt & Prijs Informatie Systeem” dat wordt opgezet. Dit concentreert op de verschillende kostenfactoren, verzamelt en verwerkt gegevens over de te verwachten productie. Leden nemen deel op vrijwillige basis. Er wordt gewerkt volgens het ‘givers gain’-principe. Ondervoorzitter Stijn Merckx: “Enkel leden die zelf informatie geven, krijgen toegang tot de verwerkte resultaten en kunnen deze toepassen op hun eigen bedrijf.”
“Op deze manier zal de varkenshouder zichzelf kunnen ‘benchmarken’ ten opzichte van collega’s. Hij is volledig vrij in de manier waarop hij de informatie toepast. VPOV begeleidt de aangesloten leden wél bij deze vertaalstap. Iets wat toch echt nodig is vermits het om complexe informatie gaat en er veel randvoorwaarden meegenomen moeten worden”, aldus Voorzitter Tom Mertens.

De Europese Commissie wil de boeren een instrument voor samenwerking aanreiken om sterker te staan binnen de voedselketen en grijpt terug naar het concept van ‘producentenorganisaties’ zoals die reeds lang actief zijn in de groenten- en fruitsector. Met de erkenning van VPOV door de Minister vindt nu ook in de Vlaamse varkenshouderij het concept van producentenorganisatie ingang. VPOV heeft de ambitie om een zo breed mogelijke sectorwerking op te zetten en álle varkenshouders slimmer te maken.

De werking van VPOV spitst zich uitsluitend toe op de markt en is geen syndicale werking. Voor meer toelichting:  info@vpov.be.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.