Nieuws Antwerpen Vulkaanuitbarsting treft Schotense Sipef

Vulkaanuitbarsting treft Schotense Sipef

Vulkaanuitbarsting treft Schotense Sipef

SCHOTEN – Na een eerste uitbarsting eind juni werd onlangs opnieuw een uitbarsting geregistreerd van de Mount Ulawun vulkaan. Die tweede uitbarsting is slecht nieuws voor de agro-industriële groep Sipef uit Schoten, dat plantages heeft in Papoea-Nieuw-Guinea.

In juni was door de eerste uitbarsting van de Mount Ulawun bijna 50% van de oliepalmen (meer dan 6.500 hectare) bedekt met een laag as van 3 tot 5 cm en kleine steentjes. Daardoor was het niet mogelijk om op 3.150 beplante hectare (ongeveer 23%) te oogsten gedurende het grootste deel van de maand juli en werd de Navo-fabriek tijdelijk gesloten.

De palmolieproductie van Sipef wordt nu verder bemoeilijkt door een tweede vulkaanuitbarsting bij Hargy Oil Palms in Papoea-Nieuw-Guinea. Uit voorzorg werden afgelopen weekend meer dan 5 000 mensen geëvacueerd uit de Navo-productiegebieden die het dichtst bij de vulkaan zijn gelegen naar een veiligere omgeving in de buurt van de Barema-fabriek en plantages.

Productiedaling verwacht

De onmiddellijke gevolgen van de tweede uitbarsting zijn vergelijkbaar met die van de eerste in juni. “Hoewel de productie in alle andere plantages ondertussen werd hervat, zal deze tweede uitbarsting waarschijnlijk ook een deel van de oogstactiviteiten van augustus en de kwaliteit van de geproduceerde palmolie beïnvloeden”, stelt het bedrijf uit Schoten in een mededeling

Tijdens het eerste semester had Hargy Oil Palms al een slechter regenseizoen dan normaal. De twee recente uitbarstingen zullen, in combinatie met de zware regenval in het eerste semester, in 2019 resulteren in een productiedaling van 19% tegenover de palmolie- en palmpitolievolumes van vorig jaar. “Dit productieverlies vertegenwoordigt voor 2019 een verlies vóór belastingen van ongeveer 14 miljoen dollar, en heeft ook effect op de begroting voor 2020”, besluit Sipef.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.