Nieuws Antwerpen Waarmee werkgevers vanaf 1 januari moeten rekening houden

Waarmee werkgevers vanaf 1 januari moeten rekening houden

Waarmee werkgevers vanaf 1 januari moeten rekening houden

Werkgevers die een langdurig werkloze in dienst nemen ontvangen een aanwervingspremie van 1.250 euro na drie maanden en nog eens 3.000 euro na een volledig jaar tewerkstelling.

Werkgevers kunnen jobstudenten 475 uur in plaats van 50 dagen te werk stellen. De app Student@work waarmee studenten hun resterende dagen kunnen checken zal voortaan in uren tellen.

Het werkgeversgedeelte van het voordeel van alle aard stijgt van 17 naar 40 procent voor bedrijfswagens met tankkaart die werkgevers aan werknemers ter beschikking stellen.

Ook al zullen sommige aspecten van de nieuwe wet Werkbaar Wendbaar Werk, die een flexibelere arbeidsmarkt beoogt, en de hervorming van de Wet van 1996 nog even op zich laten wachten tot de partners van het sociaal overleg op sectorniveau het eens zijn, volgende onderdelen treden alvast op 1 januari 2017 in werking:

1. Werknemers zullen tijdens piekmomenten nog maximaal 45 uur per week en hoogstens 9 uur per dag moeten werken. Een dalrooster is van toepassing in rustigere perioden. Door de afwisseling van piek- en dalroosters werkt de werknemer op jaarbasis evenveel uren en vermijdt hij dus overuren.

2. Een wettelijk kader voor ‘occasioneel telewerk’ zal de werknemer in de mogelijkheid stellen thuis te blijven bij bepaalde onverwachte gebeurtenissen zonder aan zijn vakantiedagen te raken.

3. Tijdskrediet opnemen voor de zorg voor een kind of familielid kan voortaan tot 51 maanden in plaats van 48 maanden.

4. Een werknemer die iemand bijstaat in de terminale fase van een ongeneeslijke ziekte kan thematisch palliatief verlof met één maand verlengen. Die periode van één maand kan dan nog twee keer verlengd worden met telkens een maand, zodat het totaal op drie maanden komt. Er zijn ook halftijdse formules mogelijk.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.