Bart De Clerck (57) deelt zijn kantoor aan de Eiermarkt in Antwerpen met de vzw Stop Darmkanker van Luc Colemont. “Ik droomde er al twintig jaar van om de legendarische voettocht naar Santiago de Compostella te ondernemen. Toen mijn goede vriend Philippe vorig jaar overleed aan darmkanker, vielen alle puzzelstukken plots op hun plaats. Het maakte me duidelijk dat je een droom nooit mag uitstellen. Dus wandel ik nu de Camino en zamel ik tegelijk geld in voor de strijd tegen de ziekte.”
Elke dag tikt de teller van die inzamelactie iets meer aan. Het eerste streefdoel, 25.000 euro, werd vlot gehaald. De kaap van 50.000 euro werd ook vlot gebroken en zopas heeft de spaarpot het derde ijkpunt van 65.000 euro afgevinkt. Op naar de 75.000 euro nu.
Klinkende namen
Van Antwerpen naar Compostella, goed voor bijna 2.500 kilometer in iets meer dan negentig dagen. Intussen is Bart De Clerck bijna drie maanden onderweg en heeft hij nog minder dan tweehonderd kilometer te gaan. Maar niet alleen. “Ik heb boeiende mensen uitgenodigd om telkens een stukje mee te wandelen en hen onderweg te interviewen. Als je iemand verliest, sta je meer stil bij de belangrijke dingen in het leven. Met die mensen praat ik over de dingen des levens, over wat er echt toe doet”, vertelt Bart De Clerck. “En dat terwijl je stapt in de voetsporen van mensen die al eeuwen en eeuwen over deze paden lopen. Dat is een historische sensatie.”
Onder die gasten zijn al heel wat klinkende namen gepasseerd: havenbaas Jacques Vandermeiren, Caroline Craenhals van Belgian Scrap Terminal, reclameman Harry Demey, journalist Frédéric Deborsu, KMSKA-directeur Carmen Willems, CEO Catrien Scheers van rederij Fast Lines Belgium, Antwerps Voka-voorzitter Andreas Pfeffer, om er enkele te noemen. Dat leverde al opvallende ontboezemingen op. Zo vertelde Catrien Scheers openhartig over het chronisch vermoeidheidssyndroom waar ze mee af te rekenen heeft. De Nederlandse ex-voetballer Piet den Boer, die tegenwoordig in Geel woont, getuigde hoe ook bij hem na een darmkankertest een gezwel werd vastgesteld en hij door het oog van de naald was gekropen. “Gelukkig waren er geen uitzaaiingen en nu, drie jaar later, gaat het opperbest. Maar was ik een halfjaar later geweest, had ik het niet verder kunnen vertellen, denk ik”, aldus de voormalige spits van KV Mechelen.
De gesprekken van Bart De Clerck zijn onder meer te lezen op gva.be, te bekijken op ATV of te beluisteren via podcastafleveringen die hij ook deelt via zijn sociale media. Eind december brengt hij een boek uit over zijn pelgrimstocht. Op de site acties.stopdarmkanker.be/fundraisers/bart-de-clerck kan je Bart De Clerck en vzw Stop Darmkanker nog altijd steunen.