Nieuws Antwerpen Wat verdient een freelancer?

Wat verdient een freelancer?

Young businesswoman taking notes from the internet

Wat verdient een freelancer?

Freelance-werk zit in de lift. Werkgevers doen hoe langer hoe meer een beroep op freelancers wegens, uiteraard de flexibiliteit. Freelancers zelf houden ook van de vrijheid die hun statuut biedt. Maar wat schuift het, als je freelancer bent? Verdien je evenveel als een werknemer die hetzelfde werk doet en evenveel uren? Of verdien je als freelancer minder of meer? Freelancenetwork.be zocht het uit. Het gemiddeld uurtarief van de freelancer volgens dit platform is 52 euro per uur. Freelancenetwork.be is een platform dat zo’n 27.000 freelancers en bedrijven met elkaar in contact brengt. De website baseert zich op de uurtarieven van 2.272 freelancers.   

Ook Unizo voerde dit jaar nog een bevraging uit bij een groep van 510 freelancers. Bijna de helft (47%) rekent een uurtarief aan tussen 30 en 70 euro. 40% rekent een tarief aan boven de 70 euro. 5% vraagt minder dan 30 euro en 7% rekent meer dan 110 euro per uur. In deze laatste categorie vinden we vooral consultants uit de financiële sfeer of uit de HR-sector, evenals coaches.

Voor de werkgever is een freelancer vaak een welkome oplossing: hij moet geen sociale bijdragen of extra-legale voordelen betalen. En ontslagvergoedingen al evenmin. Je moet dus het inkomen van de freelancer naast de totale bruto-kost van een ‘gewone’ werknemer leggen, inclusief alle sociale bijdragen en andere kosten, om tot een vergelijking te komen. En dan valt de vergelijking vaak toch in het nadeel uit van de freelancer.

Op jaarbasis verdient 13% van de freelancers volgens de UNIZO-enquête tussen de 20.000 en 40.000 euro. 24% verdient tussen de 60.000 en 100.000 euro, terwijl 9% het moet stellen met minder dan 20.000 euro. Het gaat hier dan wel over zelfstandigen in hoofdberoep. Freelancers met een vennootschap verdienen doorgaans meer.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.