ERA

Wekelijks 160 Belgische gebouwen tegen de vlakte voor nieuwbouwprojecten

ANTWERPEN - Vorig jaar sloopte de Belgische bouw- en vastgoedsector zo’n 8.278 gebouwen ouder dan 20 jaar, dat zijn er gemiddeld 160 per week. Zo blijkt uit een analyse van makelaarsgroep ERA. In het merendeel van de gevallen gaat het om reconversieprojecten, al dan niet in combinatie met een herbestemming. Vooral in stads- en dorpskernen piekt dat cijfer, wellicht omdat steeds meer gezinnen files willen vermijden en duurzamer willen wonen.

Vorig jaar werden dus 8.278 oude gebouwen van voor anno 2000 afgebroken, 10,3 procent meer dan het jaar daarvoor. “Een leegstaand ziekenhuis dat plaats maakt voor een nieuw kantoorgebouw, of een oude fabriek die vervangen wordt door een nieuwe woonwijk. Dergelijke reconversieprojecten komen steeds vaker voor, en dat is een goede zaak voor het klimaat én de mobiliteit”, zegt Johan Krijgsman, ceo van ERA Belgium.

Reconversieprojecten zijn niets nieuw, maar de piekende cijfers zijn dat wel. Volgens ERA is dit te wijten aan een immer krimpend aanbod aan open ruimte in ons land: “De Vlaamse Bouwmeester heeft daarvoor herhaaldelijk aan de alarmbel getrokken, maar toch is de betonstop er niet gekomen. En de ‘bouwshift’ die de nieuwe regering voorstelt biedt voorlopig geen soelaas. Daarom zetten steeds meer vastgoedontwikkelaars uit eigen initiatief in op reconversie en herbestemming. Want daarmee snij je immers geen extra open ruimte aan."

De vastgoedgroep merkt de evolutie ook in zijn eigen cijfers. In bijna 7 van de 10 nieuwbouwprojecten die ERA verkoopt, gaat het om een herontwikkelingsproject. Vijf jaar geleden lag dat aantal 25 procent lager. “Reconversieprojecten hebben nog een extra streepje voor: ze zijn meestal in stads- en dorpskernen gelegen. Daarom scoren ze vaak heel sterk op vlak van mobiliteit, een steeds crucialer argument bij de aankoop van een woning."