be the fibre

Wereld Missie Hulp lanceert circulair merk ‘be the fibre’

BOECHOUT - Wereld Missie Hulp, een organisatie die wereldwijd investeert in duurzame ontwikkelingsprojecten en tweedehandskleding inzamelt, zet in op circulariteit. De ingezamelde kleding die omwille van de lagere kwaliteit niet meer verkocht kan worden, wordt door partners vervezeld en verwerkt tot nieuwe spullen en accessoires onder het kwaliteitslabel be the fibre.

Wereld Missie Hulp steunt al meer dan dertig jaar ontwikkelingsprojecten binnen het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN. Eén daarvan is ‘Verantwoorde consumptie en productie’. De werking van Wereld Missie Hulp is al jarenlang gebaseerd op kledinginzameling. Aangezien niet alle ingezamelde kleding verkocht raakt, blijft er heel wat afval over.

Ook de textielsector zelf heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Het idee om daar iets mee te doen, ontstond zo’n twee jaar geleden. “We willen ons steentje niet langer alleen aan de samenleving, maar ook aan de planeet bijdragen. Dus zochten we een oplossing om de afvalberg te verkleinen”, vertelt Wim Smit, algemeen directeur van Wereld Missie Hulp.

Wereld Missie Hulp ging op zoek naar partners die hun kledingafval kon vervezelen en verwerken in nieuwe textielproducten en circulaire producten konden maken van zeeafval en bamboe. Zo werd onder het kwaliteitslabel be the fibre een betaalbaar aanbod samengesteld met een duurzaam verhaal. Zowel particulieren als bedrijven kunnen op de webshop (relatie)geschenken of attenties vinden voor de medewerkers. De opbrengst van be the fibre gaat integraal naar ontwikkelingshulp.

De producten van be the fibre zijn terug te vinden op de webshop en binnenkort ook in de fysieke winkel van Wereld Missie Hulp in Boechout. Het is de ambitie om ook in centrum Antwerpen een winkel te openen.