starters Scale-ups gaan snel de grens over.

Werken in een scale-up: beter loon, maar vaker ziek

Werknemers in een scale-up krijgen een hogere verloning en hebben meer kans op bonussen, maar nemen ook bovengemiddeld veel ziektedagen. Dat blijkt uit een studie van hr-dienstverlener SD Worx. Beide hebben te maken met de snelle groei van dergelijke bedrijven.

Scale-ups zijn bedrijven in een fase van snelle groei. Die zijn van groot belang voor onze jobcreatie en welvaart, zegt Jeroen Neckebrouck van IESE Business School, die berekende dat deze bedrijven op vijf jaar tijd bijna 40.000 nieuwe jobs creëerden. “Dat is 22% van alle nieuwe jobs in organisaties met meer dan 10 werknemers in die periode. Een op vijf nieuwe jobs is er met andere woorden gekomen dankzij een scale-up.”

Die snelle groei kan groeipijnen met zich meebrengen, blijkt uit een studie van SD Worx en IESE. Zo krijgen scale-ups te maken met meer afwezigheden door ziekte van werknemers: gemiddeld zijn dat er 22 per werknemer, tegenover 19 bij gelijkaardige bedrijven in dezelfde sector.

“Werken voor een snelgroeiend bedrijf kan veeleisend zijn voor werknemers”, zegt Isabelle Cornelis, verantwoordelijke kmo-consultancy bij SD Worx. “ De oorzaak kan liggen aan het feit dat snelle en aanhoudende groei gepaard gaat met veranderingen en onzekerheid, zowel inzake jobinhoud, toenemende verantwoordelijkheden en een veranderende cultuur en structuur.”

5% hoger loon

Een belangrijke troef van werken in een scale-up is dan weer het loon. De studie besluit dat het loon bijna 5% hoger ligt, als je controleert voor parameters als functie, diensttijd, leeftijd, geslacht, type contract en sector. Het loon stijgt ook sneller: gemiddeld 9% per jaar, tegenover 6% bij gelijkaardige bedrijven. Werknemers hebben bovendien 2% meer kans op bonussen bij positieve resultaten.

“Werken voor een snelgroeiend bedrijf is financieel interessant: niet alleen zijn de lonen er hoger en heb je meer kans op bonussen bij positieve resultaten”, zegt Cornelis. “Er is kans dat je sneller promotie maakt. Je kan als het ware meegroeien met het bedrijf. Er is ook minder personeelsverloop. Ook voor de werkgever is dit interessant: medewerkers hebben hun waarde al bewezen.”

Volgens de studie telt ons land 1.540 scale-ups. De helft daarvan heeft minder dan twintig werknemers. Ze bestaan gemiddeld 15 jaar.