Nieuws Antwerpen Werkt Waasland op eigen houtje aan kernuitstap?

Werkt Waasland op eigen houtje aan kernuitstap?

Werkt Waasland op eigen houtje aan kernuitstap?

WAASMUNSTER – Elugie, producent van duurzame en compacte energiecentrales op waterstof voor kmo’s én particulieren, heeft de missie aangevat om het Waasland onafhankelijk van kernenergie te maken. Waasmunster komt eerst aan de beurt.

Oprichters Bjorn Van Haver en Ruth D’Haese van Elugie streven naar duurzame energie voor hun generatie en de generaties die nog komen. Daarvoor doen ze een beroep op duurzame elektriciteitscentrales ter grootte van een wasmachine, met daarin brandstofceltechnologie op waterstof. Die kunnen bij een kmo of een particulier thuis geïnstalleerd worden, en je spaart er potentieel ook heel wat centen mee uit.

Wie duurzame energie zegt, belandt algauw bij zonnepanelen of warmtepompen. De laatste innovaties op vlak van brandstofcellen durft men wel eens te vergeten. Bjorn Van Haver, ceo van Elugie: “We willen Waaslanders vooral goed informeren. De technologie is bijzonder interessant voor wie meer dan 10.000kWh per jaar verbruikt, maar onze ervaring leert dat erg weinig mensen daarvan op de hoogte zijn. Jammer, zeker als je weet dat men op 15 jaar tot 40% netto kan besparen.”

In Japan staan er al 350.000

Als voorloper van de waterstofeconomie is Elugie sinds 2012 actief in het bouwen compacte waterstof elektriciteitscentrales die elke seconde van de dag duurzame stroom produceren, ook als er geen zon of wind is. In Japan zijn ze al langer fan: daar staan er intussen al 350.000, maar er zijn er nog veel meer op komst. Ter vergelijking: in heel Europa staan er maar 6.000. In België heeft Elugie intussen 300 installaties geplaatst.

De volgende missie van het bedrijf uit Putte is om het hele Waasland onafhankelijk te maken van kernenergie. Bjorn Van Haver: “Wij ondervonden dat het Waasland eigenlijk veel troeven heeft voor onze technologie: er staan in bepaalde regio’s veel bomen dus zonnepanelen zijn niet altijd mogelijk, daarnaast vind je er veel 4-gevelwoningen met een hoger verbruik. De enige voorwaarde om een compacte energiecentrale te kunnen zetten: een gasaansluiting.”

Om hun oproep kracht bij te zetten, organiseert Elugie op maandag 14 oktober een eerste infoavond bij traiteur Huize Possemiers, waarvan de eigenaar een centrale installeerde.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.