Nieuws Werkzaamheden ethaankraker in Antwerpse haven starten midden juni

Werkzaamheden ethaankraker in Antwerpse haven starten midden juni

Foto Belga

Werkzaamheden ethaankraker in Antwerpse haven starten midden juni

ANTWERPEN, ZWIJNDRECHT – Het chemiebedrijf Ineos begint midden juni met de werkzaamheden aan de ethaankraker in de Antwerpse haven. Er wordt gemikt op 2026 als startjaar voor de exploitatie.

Voor de voorbereidende werken van het zogenaamde Project ONE gaat Ineos samenwerken met een Antwerpse maatschap, gevormd door Mourik en Aertssen Infra. De opdracht is geraamd op 80 miljoen euro.

“De voorbereidende werken – het grondverzet en de bemalingswerken – werden toegekend aan een lokale joint venture”, zegt Ineos. “De ethyleeninstallatie zal een nieuwe industriële standaard vestigen voor alle stoomkrakers in Europa op het vlak van koolstofvoetafdruk en energie-efficiëntie.”

Monsterinvestering

Ronny Bertels van Mourik stelt dat Project ONE een van de meest relevante projecten is van de laatste jaren in de haven. “Als Antwerps bedrijf voelen we ons thuis in de haven.” Ook voor Gert Mennes van Aertssen Infra is Project ONE “een belangrijke mijlpaal voor de haven”.

Meer dan 90 procent van de grond die uitgegraven wordt, zal via de binnenwateren vervoerd worden. Dat moet meer dan 40.000 vrachtwagenbewegingen op de openbare wegen vermijden.

Project ONE kost in totaal zowat 3 miljard euro en is daarmee “de grootste investering in de Europese chemie in meer dan twintig jaar”, aldus Ineos. De kraker zal ethyleen produceren, een van de meest gebruikte basischemicaliën en een bouwsteen voor uiteenlopende producten.

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.