Wibra

Wibra België in slechte papieren

TEMSE - Winkelketen Wibra, met Belgisch hoofdkantoor in Temse, dient een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie in bij de ondernemingsrechtbank van Gent, afdeling Dendermonde. Dat is maandag aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad. De directie hoopt met een reddingsplan een substantieel deel van de 81 winkels in België te redden.

De Belgische Wibra-winkels hebben al langer te lijden onder het moeilijke economische klimaat, de hoge arbeidskosten en de toenemende concurrentie. Volgens de directie van de Nederlandse winkelketen leken een reeks herstelmaatregelen die in 2019 waren genomen, aan te slaan. Zo werd een specifiek departement aangesteld om voorraden beter in te plannen, werd Wibra's marketingmix aangepast en werd er een Belgische countrymanager aangesteld. Daarnaast werd ook de sluiting van zes Wibra-filialen aangekondigd.

"Maar de COVID-19-pandemie heeft die opwaartse trend volledig tenietgedaan", luidt het in een persbericht. "De verliezen en de opgebouwde schuldenlast maken de huidige situatie onhoudbaar."

Indien de ondernemingsrechtbank akkoord gaat met het verzoek van Wibra, zal een gerechtsmandataris aangesteld worden die de markt zal bevragen naar potentiële overnemers. Het bedrijf hoopt met een reddingsplan tot oplossingen te komen die zoveel mogelijk winkels en personeelsleden een toekomst binnen Wibra België kunnen bieden.

“Wij zijn ons ten volle bewust van de impact van deze aankondiging op onze medewerkers", stelt Bas Duijsens, Gedelegeerd Bestuurder van Wibra België. “Wij zijn er echter van overtuigd dat deze gerechtelijke reorganisatie noodzakelijk is als we Wibra België een duurzame toekomst willen geven.”

De directie wil zich kandidaat stellen om een deel van de winkels over te nemen, en wil dan ook een constructief overleg aangaan met de vertegenwoordigers van het personeel. Bij Wibra in België werken ongeveer 400 mensen. Van de 81 Belgische winkels bevinden zich er 52 in Vlaanderen, 20 in Wallonië en 9 in Brussel.