Nathan De Valck is nieuwe CEO van Antwerp Airport © Fotomontage GVA

Wie is Nathan De Valck, de Kempenaar die CEO wordt van luchthaven van Deurne? “Ik wil inzetten op samenwerking”

Nathan De Valck (48) wordt vanaf 16 juni de nieuwe CEO van de luchthavens van Deurne en Oostende. De Turnhoutenaar werkt al meer dan 23 jaar in de luchtvaartsector. “Ik ga in mijn nieuwe functie vooral inzetten op de samenwerking tussen mensen en organisaties”, zegt hij in het eerste interview na zijn aanstelling als CEO.

Antwerp Airport, zoals de luchthaven van Deurne zich graag laat noemen, zit al sinds eind november zonder volwaardige topman. De Berchemnaar Bruno De Saegher werd in september 2024 aangesteld, maar bijna drie maanden later weer aan de deur gezet om redenen die publiekelijk nooit opgehelderd zijn. Vandaag is de Fransman Eric Dumas, De Saeghers voorganger, weer CEO van Antwerp Airport, maar dat is ad interim.

Na een zoektocht van bijna een halfjaar heeft Egis, de Franse uitbater van de luchthavens van Deurne en Oostende, een Kempenaar aan het hoofd van de twee lokale luchthavens gezet. Op 3 juni begint hij op de luchthavens te werken, vanaf 16 juni is hij er officieel de “managing director”.

Nathan De Valck krijgt meteen zware dossiers op zijn bord. Sinds begin vorig jaar zijn er geen vluchten meer tussen Deurne en Londen, er is geen brasserie, er zijn amper bedrijven op de site van de luchthaven en met Vliegerplein is er een erg vlijtige actiegroep die de luchthaven weg wil. Eind 2022 besliste de Vlaamse regering in haar visienota wel dat Antwerp Airport mag blijven bestaan in een scenario met gematigde groei.

“Over alle strategische dossiers en het toekomstige beleid ga ik nu nog niets zeggen, omdat ik pas vanaf volgende maand CEO word”, zegt Nathan De Valck. “Ik ga me dan eerst inwerken. Daarna wil ik mijn visie graag uitleggen.”

© BART DEWAELE

Laat ons het dan over je motivatie hebben om CEO van de luchthavens van Deurne en Oostende te worden. Waarom wil je deze job doen?

Nathan De Valck: “Ik ben gebeld door een rekruteerder en was meteen geïnteresseerd. Het is een mooie verderzetting van mijn carrière in de luchtvaart, die nu al meer dan 23 jaar duurt. Ik kijk er naar uit om de luchthaven verder te ontwikkelen, samen met alle actoren.”

Je bent vandaag nog directeur van de vrachtbehandelaar Worldwide Flight Services op de luchthavens van Brussel en Luik. Wat houdt die job precies in?

“We zorgen er in opdracht van luchtvaartmaatschappijen voor dat goederen op een veilige manier naar het vliegtuig worden gebracht en op een correcte manier op het vliegtuig worden geladen. De vracht is heel verschillend: het kan gaan van kleine e-commercepakketjes uit China van 100 gram tot een zending met pakweg reserve-onderdelen van machines die tot 20 ton wegen, die vanuit Europa naar de hele wereld worden gestuurd.”

Je was eerder ook hoofd van de cargodienst van Brussels Airport Company en hebt in 2016 het bedrijf Pharma.Aero mee opgericht, voor het luchtvervoer van farmaceutische producten.

“We hebben met Pharma.Aero een samenwerking van de hele logistieke keten opgezet, van de producent van de farmaceutische producten tot de transporteur en de afhandelaar ervan. Samen met andere bedrijven hebben we er tijdens corona mee voor gezorgd dat de luchthaven van Zaventem wereldwijd de grootste draaischijf is geworden van het transport van vaccins. We hebben daar dus echt een mooie voortrekkersrol in kunnen spelen. Ik heb daar tot mijn vertrek in april 2022 altijd ingezet op de samenwerking tussen alle betrokkenen. Als ik dan toch al iets relevants kan meegeven over mijn toekomstige rol als CEO van de luchthavens van Oostende en Deurne, dan is het wel dat ik ook in mijn nieuwe functie vooral ga inzetten op de samenwerking tussen mensen en organisaties.”

Je bent geboren en opgegroeid in Turnhout. Woon je nog in de Kempen?

“Neen, ik woon vandaag in Keerbergen, waar ik de vliegtuigen van en naar Zaventem goed zie voorbijkomen. Luchtvaart is mijn passie. Als ik bij mij thuis de vliegtuigen zie, begin ik de route te analyseren en het vliegtuigtype te identificeren. Dat is eigenlijk mijn tweede natuur geworden. Maar ik ben en blijf dus wel een Kempenzoon. Ik heb in Turnhout op het Sint-Pietersinstituut gezeten. Daarna ben ik Handelsingenieur gaan studeren aan de Universiteit van Hasselt.”

Tot slot: de huidige CEO van de luchthavens van Deurne en Oostende is Eric Dumas. Hij spreekt geen Nederlands. In de interne mededeling over jouw aanstelling benadrukte Eric Dumas dat je “een Vlaming en Nederlandstalig bent”. Is dat belangrijk in je nieuwe functie?

“Ja. Het is een goede zaak dat er nu een CEO komt die lokaal verankerd is en de taal spreekt. Dat gaat de communicatie met alle partners, zowel de zakelijke partners als de politiek en de omwonenden, zeker ten goede komen.”