Nieuws Antwerpen Wienerberger wordt even een academie

Wienerberger wordt even een academie

Derde Bachelor Architectuur UA

Wienerberger wordt even een academie

Derde Bachelor Architectuur UA

Derde Bachelor Architectuur UA

Vorige week verwelkomde Wienerberger een honderdtal studenten uit het derde jaar bachelor architectuur van de Universiteit Antwerpen. In het kader van de studio Architectuur en Constructie dompelden de ontwerpers in spe zich bij de fabrikant van keramische bouwmaterialen drie dagen lang onder in het onuitputtelijke thema ‘baksteen’.

Twee dagen waren gereserveerd voor informatieve en werkateliers in de Wienerberger showroom te Londerzeel. Daar verwierven zij meer inzicht in de ruime variatie aan technische en esthetische verwerkingsmogelijkheden, voegen en metselwerkverbanden. Daarna kregen zij de gelegenheid om, binnen een welomlijnde opdracht, zelf experimenteel onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden om bakstenen te stapelen.

Als opgave moesten de studenten met een pakket bakstenen een stabiele wand van 1m40 tot 1m60 stapelen, waarin minstens een doorzicht zat. Daarbij moesten ze streven naar een zo geslaagde mogelijke mix van patronen, transparantie en schaduwvorming. De workshop resulteerde in een amalgaam aan creatieve hoogstandjes die de expressieve mogelijkheden van baksteen perfect illustreren.

De derde dag brachten de toekomstige ontwerpers een bezoek aan de Wienerberger productiefaciliteit in Maaseik, waar bakstenen nog op de traditionele manier worden vervaardigd in een ringoven. Ook de site in Lanaken werd bezocht. Zo werd het contrast tussen ambachtelijke en hedendaagse productie levendig voelbaar.

Daarmee had de studio Architectuur en Constructie haar eerste week achter de rug. Een uiterst boeiende week, waarin de studenten ontdekten dat baksteen een heel eigen plaats bekleedt op het snijpunt van techniek, materiaal, esthetica en beleving. Baksteen verrijkt het architectuurregister met een polyfonie aan stemmen: als constructief element, als bekleding van constructies, als drager van betekenis. Kortom, als bouwmateriaal dat constructie en ornament in zich verenigt en daarmee al eeuwenlang een unieke plek inneemt in de architectuur.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.